Руске игуманије у посети Епархији ваљевској

Руске игуманије у посети Епархији ваљевској

После завршеног првог духовно-научног симпозијума посвећеног женском монаштву у манастиру Жичи – Епархији Жичкој (од 1-4. септембра), у Епархију ваљевску са симпозијума је допутовала делегација РПЦ, да посети Светиње ваљевског краја. Делегацију је сачињавало шест Игуманија и пратња од шест сестара из разних манастира града Москве.

Сусрет са сестрама уприличио је, по благослову Његовог Преосвештенства Епископа Г. Милутина, Игуман Михаило у манастиру Јовањи. Епископ је за свечаном трпезом, уз песму хора Хаџи Рувима, разговарао са Игуманијама и сестрама о монашком животу у Русији и Србији, а исто тако поделио са њима своје искуство сусрета и служења са Преп. Јустином Ћелијским. Сестре су постављале питања Епископу, интересујући се за духовно стање у Србији, а исто тако за лик Преп. Јустина Ћелијског, о коме су много чули и читали, као и о. Св. Николају Српском.

После многољествија и заједничких песама благодарности упућених Богу, а и за здравље једним другима, Епископ је упутио поруку преко видео записа, по молби Игуманија, њиховим сестрама у Русији. После срдачне благодарности Епископу за овакав уприличен сусрет и указану љубав, сестре су наставиле свој пут до манастира Ћелија, где их је мати Гликерија са сестринством љубазно примила. После поклоњења Авином гробу, обиласка келије и радног собе Преподобног, сестре су се упутиле и у манастир Лелић на поклоњење Св. Николају Српском, да би примивши благослове од ова два горостаса Свеправославна, наставиле свој пут за Русију.

Извор: Епархија ваљевска