Руске епархије у Немачкој изражавају пуну подршку УПЦ

Берлинско-немачка епархија РПЦ и Немачка епархија Руске Заграничне Цркве  подржавају Украјинску Православну Цркву и узносе молитве за њеног Предстојатеља, архијереје, свештенство и верна чеда.  Ово се садржи у саопштењу епархијских саветовања Московске Патријаршије и Руске Заграничне Цркве у Немачкој, објављеном после заседања у Минхену 29. новембра 2018. године.

„Архипастири и свештенство обеју епархија изражавају неизмериву подршку Блажењејшем митрополиту кијевском и све Украјине Онуфрију, архиерејима, свештенству и свима вернима УПЦ, и узносе молитве за њихово јачање у смелом заступању Истине и јединства Цркве у Украјини. Сматрамо да је неопходно нагласити да је Украјинска Православна Црква већ аутономна и независна у свим кључним областима своје делатности. Демонстративно игнорисање Цариградске Патријаршије те неоспориве чињенице води у трагичне последице по сав украјински народ,“ каже се у саопштењу. 

У документу се такође напомиње да учесници овог помесног заседања подржавају одлуку Свештеног Синода РПЦ о томе да је немогуће даље опстати у евхаристијском општењу с Цариградском Патријаршијом. Они истичу и да неће учествовати у раду Православне епископске конференције у Немачкој.

Извор: Православие.ру (са руског Инфо служба СПЦ)