Руски архијереј предлаже да се преименују „комунистичка“ острва Северног архипелага

Архијереј Руске Православне Цркве је предложио да се преименују „комунистичка“ острва Северне Земље, и то поводом 100-годишњице убиства цара Николаја II и његове породице у јулу 1918. године.  Острва је пронашла експедиција коју је послао цар Николај са Епископом нарјан-мар-мезенским Јаковом, директором Патријаршијског руског артичког пројекта, чија је мисија била да освети Артик. Северна земља је архипелаг у руском високом Артику пошав од полуострва Тајмира. Архипелаг је одвојен од копна мореузом Вилкицки, а он сам одваја море Кара и море Лаптев на истоку.

Архипелаг Северна земља је пронађен 4. септембра 1913. године и прозван је Земља цара Николаја II, при чему је једно острво названо по царевићу Алексеју. У совјетско време преименован је и његова острва данас носе имена: Пионир, Комсолом, Бољшевик и Октобарска револуција.

Године 2006. било је покушаја да се назив архипелага врати на предсовјетско време. Архијереј заступа мишљење да архипелаг треба да задржи заједничко име Северна земља, а да главно острво носи име Николаја II, а остала острва носе имена арктичких истраживача.

Извор: Московска Патријаршија (патриархиа.ру) (са енглеског Информативна служба СПЦ)