Руски дечји хор у манастиру Илиње

Манастир Илиње угостиће у понедељак хор "Отрада" из Русије, а концерт духовне музике одржаће малишани који су први пут у посети Србији. Реч је o догађају који се одржава на позив Друштва жена Србије и Русије "Матрона". "Отрада" је дечји хор Свето-Николског Црноостровског женског манастира из Русије. Током боравка у нашој земљи одржаће концерте и у Београду, Краљеву и Цркви свете Петке у Параћину. 

Свето-Николски Црноостровски женски манастир, на чијем се челу налази игуманија Николаја, основан је крајем 16. века на месту некадашње цркве, саграђене два века раније. Током 1812.г. територија манастира је била место одлучујућих битака у рату против Наполеона, а у тим борбама је, према проценама, убијено од 6.000 до 8.000 руских војника. И манастир и цео град су били тешко оштећени ратним сукобима; сви објекти у манастиру спаљени су, а сачувана је само главна манастирска капија, сва прекривена сачмом. Ипак, на њој насликани лик Спаситеља остао је неоштећен.

Комплекс манастирских зграда формиран је до половине 19, века, а у фебруару 1993. године Свети Синод Руске Православне Цркве одлучио је да манастир Николски Црноостровски буде женски.

Готово од првог дана у манастир су људи почели доводити сирочад и децу без родитељског старања, и већ наредне године је отворено прихватилиште под називом "Радост" у част иконе Богородице "Радост и утеха".

Много од ове деце монахиње су збринуле, бринући се о њима, и васпитавајући их, и учиниле да се не осећају лишена љубави и несрећни, покушавајући да им на све начине помогну да израсту у праве хришћане, јер сматрају да тој деци припада будућност православне Русије.

"Радост" тренутно брине о 58 девојчица узраста од две до седамнаест година из разних крајева Русије. Они живе на територији манастира, са сестрама-васпитачима, где уче у гимназији отвореној при манастиру. Осим редовне наставе, уче и грчки и црквенословенски језик, основе древноруске историје и византијске музике. Оне пишу поезију, и већ је изашла прва збирка "Крупици Божјего дара". Све девојчице воле да певају и тако је у прихватилишту формиран дечји хор, који је 2002. године добио награду Фондације "Руско извођачко искуство". Године 2006. године освојио је прву награду на 18. Међународном фестивалу православне музике.

Хор гостује и у другим школама и гимназијама, у старачким домовима, обилази болесну децу - да поделе радост, утеше и подигну дух, као и да дају скромне поклоне.