Руски патријарх о храбрости Јапанаца

Патријарх московски и све Русије Кирил изразио је одушевљеност житељима Јапана. „Хтио бих да изразим своје одушевљење тиме како је јапански народ дочекао ову велику несрећу, врло храбро и солидарно. Ми се молимо да јапански народ што прије излијечи ту рану", казао је Патријарх приликом сусрета са амбасадором Јапана у Руској Федерацији, Масахару Коно у Москви, саопштава Интерфакс-Религија.

Према његовим ријечима, трагедија је силно узнемирила руски народ и тај осјећај састрадавања се показао како у изразима саучешћа, тако и у реалној помоћи, од стране Московске патријаршије, која је раније објавила прикупљање прилога.

Патријарх Кирил је истакао да је веома пострадала Сендајска епархија Јапанске аутономне православне цркве: један храм је потпуно уништен, друге цркве су озбиљно оштећене. Амбасадор је казао да то што се десило Јапану није само права трагедија за Јапан, него и за читав свијет. „Јапански народ улаже напоре да обнови и препороди Јапан. Тешко је казати колико ће тај процес трајати, можда неколико мјесеци, а можда и неколико година", казао је Коно. Додао је да ће Јапан устати на ноге.

Извор: Митрополија црногорско-приморска