Руски Патријарх посетиће Кубу, Парагвај и Бразил

Његова Светост Патријарх московски и све Русије Кирил  провешће у посети Јужној Америци од 11. до 22. фебруара 2016. године. Очекује се да Свјатејши посети Кубу, Парагвај и Бразил, саопштио је Митрополит волоколамски Иларион.

Кубу ће посетити на позив Раула Кастро, председника Владе. Митрополит је подсетио да је Патријарх Кирил посетио Кубу у времену кад је био митрополит и водио тразговоре с највишим државним властима. Тад је разгледао радове на изградњи руске цркве у Хавани и осветио је цркву. И раније је Раул  Кастро више пута позивао Патријарха Кирила да посети Кубу, али је ова посета одлагана услед Патријархових канонских визитација епархијама Руске Цркве као посета и другим посмесним православним Црквама.

Посета Куби је уприличена поводом 45-годишњице освећења прве цркве Руске Патријаршије у Хавани. Руска парохија на Куби, која броји 15.00 душа, „радосно очекује Патријархову посету“. Предвиђен је сусрет и разговор са Фиделом Кастром и Раулом Кастро, једна посета дечјем рехабилитационом центру и богослужење у цркви у славу Иконе Казанске Богородице у Хавани.

Свјатејши ће посетити Парагвај на позив председника државе Орасио Мануела Картеса. Обележиће се и сећање на представнике руске емиграције, који су 20-их и 30-их година прошлог века унели значајан допринос у развој Парагваја,  обављајући научне експедиције у тешко приступачним областима ове земље, изучавајући локалне Индијанце или су већ предавали на парагвајским универзитетима.

На празник Сретење, 15. фебруара,  Свјатејши Патријарх ће одслужити Божанску Литургију у руском храму Покрова Пресвете Богородице у Асунсону. Затим ће посетити руско гробље на градском гробљу и одслужити парастос. Истог дана сусрешће се с председником  Орасио Мануелом Картесом и с Русима клји живе у тој земљи.

Посета Бразилу пада у 95-годишњицу приспећа 1.217 руских избеглица из Галипоља у Рио де Женеиро и у 70-годишњицу оснивања прве Аргентинске и прве Јужноамеричке епархије Руске Цркве. Патријарх ће посетити главни град, где ће га примити председник државе, а онда и Рио де Женеиро, где ће одржати богослужење на брду Корковадо под знаменитом статуом Христа Спаситеља, богослужити у руској цркви и водити разговоре са тамошњим кардиналом. Одслужиће и Литургију у Саборној цркви св. апостола Павла Антиохијске Патријаршије.

Извор: Православие.ру и Московска Патријаршија (превод Информативне службе)