Руски председник посетио Коњевски мушки манастир

Дана 12. јула 2016. године руски председник Владимир Путин је посетио Коњевски мушки манастир Рођења Пресвете Богородице. Посета Владимира Владимировича је била приватна.

Стигавши на острво глисером шеф државе се помолио заједно с братијом на повечерју у храму преподобног Арсенија Коњевског и посетио је чин праштања. Затим је у пратњи економа и братије обитељи председник обишао храм Рођења Пресвете Богородице где је целивао мошти оснивача обитељи преподобног Арсенија Коњевског и Коњевску икону Мајке Божије. Храму у којем се налазе светиње потребна је озбиљна рестаурација која се налази у почетној фази: на иконостасу храма су се недавно појавиле три прве иконе. Владимир Владимирович је разговарао с братијом и ходочасницима: шеф државе се распитивао о томе како протиче обнова храма и погледао је уникалне фреске. Председник је такође сазнао да постоји ходочаснички брод који је раније припадао војној бази, а тренутно се наази на ремонту.

Владимир Владимирович је истог дана испловио са острва од капеле у име светитеља Николаја Чудотворца у Коњевском заливу.   

Коњевски манастир ће 2018.г одине славити своју 625. годишњицу. Ове, 2016. године одржана је прослава 20-годишњице обнове монашког живота на острву после догађаја ХХ века.

Извор: Православие.ру