Руски регион Архангелск забранио Ноћ вештица у школама

Министарство образовања северозападног руског региона Архангелска забранило је да се слави Ноћ вештица у локалним школама, због лошег утицаја који има овај празник на децу.

У саопштењу Министарства се наводи да Ноћ вештица „није повезан са основним традиционалним вредностима и изазива негативан утицај на крхке умове."

Забрана је успостављена недељу дана након што је Руска Православна Црква у сибирском региону Краснојарск позвала локалне власти да забране Ноћ вештица због сличних основа, јавља лист Комсомолскаја Правда. Свештеник Максим Золотукин је изјавио телевизијској станици СТС-Прима да деца могу бити депресивна после Ноћи вештица, јер не разумеју разлику између измишљеног и реалног, и тако зло може да уђе у њихове душе.

Руске регионалне власти изразиле су незадовољство због Ноћи вештица пуно пута током претходних година.

У фебруару ове године директор школе у сибирској аутономној области Канти-Менсијск отпуштен је, јер је организовао журку поводом Ноћи вештица у својој школи прошле године, известио је тада магазин Сноб.

А 2013. године министар образовања региона Омск Сергеј Алексејев послао је писмо против прославе Ноћи вештица у школама. Он је објаснио да Ноћ вештица значи „пропагирање култа мртвих“ који може да оштети психу и „духовно-етичко здравље“ студената и ученика, како јавља локални новински портал НГС из Омска.

Године 2014, члан Јавне коморе Георгиј Фјодоров написао је писмо руском министру културе Владимиру Мединском затраживши од њега да званично забрани Ноћ вештица. Фјодоров је сматрао да је прослава „идеолошка безбедносна претња“ Русији и предложио је неговање традиционалних руских обичаја уместо тога, извештава новински лист Известија.

Извор:  Православие.ру (превод Информативне службе)