Руски Синодални хор у манастиру свете Магдалине у Јерусалиму

У Светлу субору, 7. маја 2016, први пут уисторији, московски Синодални хор је певао на богослужењу у цркви св. Марије Магдалине, равноапостолне, у истоименом манастиру у Гетсиманији. И поред чињеницеда је Руска духовна мисија у Јерусалиму основана још средином 19. века, православни хорови из Русије нису посећивали Свету земљу. Посета овог хора отвара нову страницу у историји Палестине.

У време васкршњих празника око 1.000 поклоника дневно посети Гетсиманију, поред Руса, Срби, Румуни, Грци и други хришћани. Манастир свете Магдалине је јединствен, јер похрањује мошти новомученица, велике војвоткиње Јелисавете и њене помоћнице монахиње Варваре. Подигнут је прилозима царске куће у част царице Марије Александровне, супруге цара Александра II. Велика војвоткиња Јелисавета је присуствовала освећењу цркве 1. октобра 1888.г. и изазила жељу да буде сахрањена овде у Јерусалиму.  Тачно након 30 година, ова сестра последње руске царице мученички је окончала у Алапајевску у Русији. Године 1921. њено тело је пренето у цркву у Гетсиманији.

После Литургије приређен је концерт. Алексеј Пузаков, директор московског Синодалног хора, иозјавио је: „Имали смо велику част. Овде, међу моштима, осетили смо како се само Небо сјединило са Земљом – вечност се сјединила с пролазним тренуцима времена. Осећај који те носи и надахњује...“ Изведене су композиције Бортњанског, Чеснокова, Касталког, Рахмањинова и Голованова, као и Митрополита Илариона Алфејева. 

Извор: Руска загранична Црква (превод Информативне службе)