Са Божићно-богојављенских сретања

Са Божићно-богојављенских сретања
Са Божићно-богојављенских сретања
Са Божићно-богојављенских сретања
Са Божићно-богојављенских сретања

Божићно-богојављенска сретања ове године својим богатим програмом привукла су многобројне посетиоце. Предходних дана истакнити предавачи подсетили су на тристагодишњи јубилеј Митрополије карловачке, а Академија Српске Православне Цркве за уметности и консервацију представила је своја нова издања.

У сусрет великој годишњици: 300 година Митрополије карловачке

У години Ћирила и Методија, Миланског едикта и 1700 година од права на слободно исповедање хришћанске вере Српска Православна Црква са народом обележава 300 година Карловачке митрополије.

Протојереј-ставрофор и негдашњи ректор Душан  Петровић рекао је да ће ове године на нивоу наше Цркве, према одлукама Светог Аријерејског Синода бити обележена три века како је установљена црквена област Митрополије карловачке. У исто време се обележава сто година од смрти последњег Патријарха карловачког Лукијана Богдановића, у кругу Епархије сремске. Историјски настанак и развој Митрополије карловачке је било основно полазиште бриљантног и концизног излагања протојереја-ставрофора Душана  Петровића. 

Кратко подневно предавање је наставио Радован Пилиповић, директор Архива Српске Православне Цркве. Потврдила се опет једна вековна мисао о којој можда не мислимо довољно – као народ имамо небројено основа, разлога, повода да се посветимо себи и даље уздижемо учећи од многобројних личности и из историје наше Цркве, који су својим радом, делом, духом утемељени у нашу садашњост, али и у будућност.

О једном времену, али и о свевремену и Митрополије карловачке говорио је Радован Пилиповић. Као прави истраживач, изнео је на темељима претходног како је Митрополија била организована, изложио њен легитимитет,  живот, делатности, старање о сваком и најмањем делу  Цркве и српског народа у околностима које нису биле нимало лаке. Карловачка митрополија је један део континуитета српског народа и историје. 

Докторант ФПМ Војин Калинић је имао врло важну тему -  допринос Карловачке митрополије верском, културном и политичком опстанку Срба у Далмацији. Везе православног становништва у Далмацији и Карловачке митрополије су, и поред сразмерно мало података којима се располаже, постојале и трајале. 

С обзиром на то да ће се о тристотој годишњици Митрополије карловачке много говориити и писати, очекујемо зацело и нова сазнања, али и публикације, доступне свима на ползу и поуку.

Академија Српске Православне Цркве за уметности и консервацију на Божићно-богојављенским сусретима

Сваког дана се можемо изнова уверити колико је наше богатство и са чим све пред свет можемо изаћи. Академија Српске Православне Цркве за уметности и консервацију већ се две вечери представила са вредним и увек актуелним делима.

О општој теми, универзалној, о Саборима, о Цркви и њеном одређењу, почев од четвртог века, говорио је декан Академија за консервацију и рестаурацију др Радомир Поповић.

Како је говорио преподобни Јустин Ћелијски, Црква по својој суштини и своме бићу није ништа друго него Господ Исус Христос продужен у све векове.

Својим краћим излагањем проф. Радомир Поповић је представио значај теме Васељенских сабора, као и значај издања: Ода­бра­на до­ку­мен­та Ва­се­љен­ских са­бо­ра (пр­ва и дру­га књи­га), Сед­ми Ва­се­љен­ски са­борЊе­гов од­јек у цр­кве­ној умет­но­сти, указујући на потребу нашег духовног, али и стручног усавршавања. Занимљиво је да је обим продукције из ових области ипак скроман у односу на друге народе, и да би се и овом питању морао посветити примерени значај. 

О теолошким, историјским, практичним истраживањима начина на који се слика (једно лице), поступак са којим се студенти сусрећу (поступак осветљавања)  може се сазнати у књизи Основи живописања, приручник мр проф.Тодора Митровића,  у којој је репродуковано седамнаест примера. Поента оваквог излагања у књизи је да не постоји готов рецепт за сликање  како са теоријске, тако ни са практичне стране, али се рад задржава на канонском правилу које оставља ипак слободу уметнику приликом сликања. 

Велику лепезу могућности са обавезом избора према сензибилитету, афинитету самог аутора или црквене заједнице, даје приручник Хришћанска уметност и античке парадигме,  што је у суштини зборник претходних радова проф.  Горана Јанићијевића. 

Једанаесто представљање књиге Огледи о црквеној музици и црквеном појању аутора Предрага Миодрага употпунило је излагање проф. Данице Петровић, музиколога,  која је упутила поруку о важности свих вечерашњих тема, пошто су и оне потврда нашег постојања, трајања и печат Духа Светога. 

Са друге вечери, 16. јануара када се представила Академија за рестаурацију и консервацију СПЦ, издвојићемо из живог разговора са публиком:

„Када постоји  вера у оно што се ради, вера у Господа и светитеље да оно што се ради и ствара јесте богоугодно, онда је то права ствар, посведочило је и излагање мр проф. Јована Пантића на тему Рестаурација иконе и мр проф. Мирослава Станојловића након излагања о  Методици заштите зидне слике.

О издавачима

Организатори Божићно-богојављенских сретања су се потрудили да угоде Богу и људима, дарујући им, поред речи писане и усмене, и песму, како су то чиниле чланице етно групе Благовести.

За оздрављење људске душе неопходна су дела духовне литературе које на Божићно-богојављенским сретањима има за свакога. Међу издавачима су, сем поменуте Академије за консервацију и рестаурацију,  Издавачки фонд и Одбор за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке, и вредна дела Задужбине светог манастира Хиландара, Отачника, Братства Симеона Мироточивог, Светигоре, Беседе, издавачке установе Каленић, Принцип прес, РРОМ продукције, Логоса, Православца из Шапца, манастира Свете Петке Изворске.

Међу излагачима су наши манастири Фенек, Лешје и део програма манастира Подмаина са нашим храмом Светога Саве из Београда. 

Зорица Зец