Са Крима ће у Грчку бити донете мошти светитеља Луке

У грчки град Патру ће са Крима у специјалном ковчегу бити донет део моштију светитеља Луке (Војно-Јасенецког), архиепископа Симферопољског и Кримског.

Светиња ће се налазити у саборној цркви Андреја Првозваног у граду Патри десет дана. Патрска митрополија ће организовати долазак ходочасника из других крајева Грчке ради поклоњења моштима саопштено је «Интерфакс-Религији» из прес-службе Фонда Андреја Првозваног који организује акцију уз помоћ наменског капитала «Истоки».

Пре одласка у Патру светиња ће се један дан (од 14:00 дана 1. априла до 12:00 дана 2. априла) налазити у Донском манастиру у Москви, где ће моћи да јој се поклоне сви они који то желе.

«Изузетан значај доношење моштију светитеља Луке у Патру има због тога што је 2016. година проглашена годином Русије у Грчкој. Сигуран сам да ће овај догађај још више појачати пријатељске везе између наших народа,» - цитирају у прес-служби председника Фонда Андреја Првозваног Владимира Јакуњина.

Молбу за доношење моштију упутио је Патрски митроплит Хризостом.

У Грчкој је већ преко 40 нових храмова освештано у част овог руског светитеља. Грчки лекари, а посебно војни медицинари сматрају га својим небеским покровитељем

Извор: Православие.ру