Са промоције књиге "Камена чтенија“ Ивана Негришорца

Са промоције књиге "Камена чтенија“ Ивана Негришорца
Са промоције књиге "Камена чтенија“ Ивана Негришорца
Са промоције књиге "Камена чтенија“ Ивана Негришорца
Са промоције књиге "Камена чтенија“ Ивана Негришорца

У понедјељак 11.фебруара 2014.године, у оквиру манифестације "Дани српске културе“, која је,поводом обиљежавања Дана државности Републике Србије – Сретења, отворена у Књижари Матице српске у Подгорици, представљена је књига "Камена чтенија“ пјесника Ивана Негришорца, предсједника Матице српске.

У представљању дјела учествовао је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије. Преосвећени Владика је казао да је књига "Камена чтенија“, која обухвата нашу историју, "састављена од мноштва монолога, а понајвише је ослоњена на православну вјеру и њену свјежину“.

"Ову књигу сам доживио као једну драму која обухвата нашу историју, сачињену од мноштва усклађених монолога, који дотичу нашу историју, културу, а понајвише су ослоњени на дубину православне вјере, на њену свежину, на њене изворе. Књига обухвата нашу историју од времена када смо као народ чули за благу јеванђељску ријеч, од 6. и 7.вијека, па све до наших дана закључно са монологом Митрополита Амфилохија, коме претходиједан монолог Митрополита Данила Дајковића, а цијела књига је проткана Његошевим духом, Његошевим прозрењима и тужним плачем Његошевим. Тема Његошеве капеле, светиње, њене жртве и њене духовне силе заузима значајан дио ове књиге“. "Она представља духовна пјесничка зрења историјских догађаја, то је доживљена и поетизована историја“.

"Пјесник је, трагајући за смислом историјских догађаја,улазио у њихове противрјечности, у противрјечности људских мана и врлина, душевних сукоба, историјских сукоба, а кад је писао о Светом Сави, који долази у Рибницу, у град Подгорицу, мјесто рођења свог оца, говори о различитим сукобима, биткама и борбама које је водио његов отац Свети Стефан Немања, и каже да је најважнију битку извојевао са великом побједом, јер је стао на страну Божју, никоме се другом није предао осим Господу. То је, уједно, била и његова овоземаљска побједа и са тим чином крунисани су сви његови успјеси, све његове борбе. Битка са собом, такође, је једна од тема ове књиге, али и тема издаје, душевног помрачења, гријеха, застрањења која сеже дубоко у нашу историју, и која, како вријеме тече, постаје све актуелнија“.

"Ова поезија се ослања на нашу културу, дотиче наше писмености, "Мирослављевог Јеванђеља“, писмености зетске Свете Горе, диван лик у овој књизи је Јелена Балшић, њен син Балша III, дотиче се и Цетињског Октоиха, Божидара Вуковића, штампара Макарија, а нарочито Његошевог дјела.Желим да истакнем да књигу прожима дух дубоке религизности и молитвености, дубина наше духовности, а пјесник се дотиче и оне дубоке теме, важне за сва времена у нашој прошлости, а то је тема исихастичке духовности“. Са промоције књиге "Иван Негришорац је веома заинтересован за историју, за културну историју, нарочито за додире културе и духовности. Могло би се много говорити о овој књизи, али, мислим, да је најбоље читатиову књигу,коју краси оригиналност поезије, нека чудесно жива традиционалност, која је на један модеран начин саопштена“, казао је Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије. Говрећи о књизи Ивана Негришорца, доц. др Горан Радоњић је рекао да се ово књижевно дјело може доживјети лично, али и да је ово књига која тражи ученог читаоца. Он је истакао да је "Камена чтенија“ реинтерпретација историје, али и савремених догађаја.

Према ријечима аутор Иван Негришорац књига "Камена чтенија“ је јако дуго настајала, те "да је сваки долазак у Црну Гору доносио једну нову пјесму“. "Кроз њу се трудим да разумијем оно што не разумијем, а у ријетким тренуцима назирао сам и шта је Црна Гора“, казао је Негришорац. Манифестација "Дани српске културе“, коју организује Амбасада Србије у Црној Гори, трајаће до 15. фебруара, а програм се одржава у више градова у Црној Гори.

Извор: Митрополија црногорско-приморска