Са рођењем Христовим овај свијет добија ново лице, нову радост, ново виђење

Са рођењем Христовим овај свијет добија ново лице, нову радост, ново виђење
Са рођењем Христовим овај свијет добија ново лице, нову радост, ново виђење
Са рођењем Христовим овај свијет добија ново лице, нову радост, ново виђење
Са рођењем Христовим овај свијет добија ново лице, нову радост, ново виђење

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је на празник Светих отаца, у недјељу 5. јануара 2014.године, Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу.

Саслуживало је свештенство и свештеномонаштво Епархије будимљанско-никшићке: протојереј-ставрофор Марко Ђурковић и протојереј-ставрофор Драган Крушић, архимандрит Никифор Миловић, протојереј Василије Брборић, јереј Миодраг Тодоровић, свештеник Остоја Кнежевић и ђакон др Никола Маројевић.

Литургијско сабрање појањем је пратио хор Светог новомученика Станка и пјевница Саборног храма, а Светој служби Божјој присуствовао је велики број вјерника који су приступили Светим тајнама Тијела и Крви Христове.

У својој бесједи Преосвећени Епископ Јоаникије је казао да се на овај дивни празник Отаца Христових по тијелу, сабирамо и молимо Богу, припремајући се за велики и спасоносни празник Рођења Христовог.

"Цијела творевина се сабира, и небо и земља и анђели и људи и сви родови на земљи да прославе овај дивни и величанствени празник. Са рођењем Христовим све изнова почиње, овај свијет добија ново лице, нову снагу, енергију, нову радост, ново виђење. Оваплоћењем Христовим обнови се људска природа, обнови се људска заједница, обновише се наше мисли, наша осјећања, наша срца добише ширину да љубимо једни друге, да у своје срце смјестимо Бога Који је љубав“.

"Он је рођен по Божјем промислу, зачет у утроби Пресвете Дјеве Богородице силаском Светог Духа и силом Његовом и дошао је у овај свијет као отроче младо предјевчни Бог“, казао је Владика будимљанско-никшићки.

Он је додао да је начин на који се догодило рођење Христово чудесна ствар. "Није Цар над царевима и Господар над господарима, Творац неба и земље изабрао царски двор у који ће доћи, него је изабрао оно презрено мјесто које је једино било у том моменту слободно, а то је била пећина витлејемска“.

"Дошао је као краљ и сиромах, али са Божанским богатством, доносећи људима богатство, свјетлост, радост и живот, сјединио се са онима који су понижени, напуштени, заборављени, са сиромасима, како пјева и наш велики пјесник Његош "храм се мрачни засја заточниках, робовима олакшаше ланци“. Ти Његошеви стихови изражавају ову велику тајну. И небо и земља се радују, али мало људи је на прави начин дочекало рођење Христово. Дошли су мудраци са истока, њих је било тројица или нешто више, пастири из Витлејема и света породица са светим богородитељима Пресветом Богородицом и Јосифом обручником и ако се још неко нашао да се поклониБогомладенцу. А шта остали људи раде? Они праве таборе, кују планове, свака група према својим себичним интересима, а они који су дочекали Христа мислили су само о једном – како да Га што љепше дочекају, да Му се поклоне, дарове да Му принесу, да Му у свом срцу направе што више мјеста“.

"Тако и ми, драга браћо и сестре, треба да дочекамо овај велики празник, потрудивши се да отворимо своја срца, своје мисли, своје душе, а наше душе ће бити спремне ако се измиримо једни са другима, ако се измиримо сами са собом, ако се одрекнемо себичности, ако ставимо свог ближњег изнад себе, испоштујемо свог брата, сестру, своје родитеље и ближње како то од нас тражи Јеванђеље. Не можемо указати љубав према Богу ако не укажемо, истовремено, и љубав према свом ближњем“.

"Данас је празник Отаца, празник родитеља, празник дјеце, сјећамо се свих оних Светих праведника, Христових предака по тијелу, по мушкој линији. Прошле недјеље је био празник Материца, па смо се сјећали Светих мајки, Христових предака по тијелу по женској линији, а данас помињемо оне праведнике од Светог праведног Авеља и Сита, Ноја, Еноха, Аврама, Мојсија, Давида све до Пресветих Богородитеља Јоакима и Ане, који су живјели у нади да ће Господ доћи у овај свијет, да ће наша срца обрадовати, испунити радошћу, свјетлошћу и милошћу, да ћемо се спасити, да ће Господ погледати на народ свој, не само на један народ него на све народе земаљске, на цијелу творевину, на сва покољења и то се испунило. Он је дошао, десило се испуњење свих пророштава и та свјетлост је засјала из витлејемске пећине, из оног пониженог мјеста које постаде мјесто славе Божје“, рекао је Епископ Јоаникије.

Свештенство никшићког Саборног храма, поводом данашњег празника, припремило је за присутни народ пригодно послужење у Црквено-народном дому.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка