Сабор канонских епископа Северне и Јужне Америке наставио са радом

Сабор канонских епископа Сједињених Држава почео је другог дана свог годишњег састанка специјалним форумом посвећеним важној теми религијске слободе. Овом приликом три врло успешна научника представили су се својим радовима учесницима Сабора.

Др Чарлс Хејнс, директор Центра за верске слободе и потпредседник Њузеум института, представио је поглед на први амандман америчког Устава и његову централну улогу у заштити слободног испољавања вере на америчком јавном простору. Он је охрабрио епископе да проучавају како је православно хришћанство представљено у јавности, посебно у уџбеницима јавних школа америчке нације, и изразио  наду да ће богослови бити образовани у области верских слобода.

Др Дебра Мејсон, професор студија журнализма на Универзитету Мисури школе за журнализам и специјалиста у Центру за верске слободе, говорила је о теми религија у медијима. Она је истакла јединствене изазове који су пред Црквом у коришћењу дигиталних медијских платформи да би досегли вернике.

Др Елизабета Продрому, гостујући професор решавања сукоба у Флечер школи за дипломатију  на Тафт Универзитету, говорила је о међународном статусу верске слободе.

На крају трогодишње службе у другом мандату епископа Василија и митрополита Антонија као секретара и благајника, Сабор је изабрао епископа Григорија  за секретара Сабора, а архиепископа Михајла за саборског благајника. Митрополит Сава, председавајући одбора за Цркву и друштво изразио је наду да ће одбор бити активнији у будућности.

Архиепископ Николај, председавајући Одбора за канонско регионално планирање, представио је детаљни извештај о регионалном истраживању о јурисдикцијској сарадњи у Тексасу, Новом Мексику и Оклахоми. Ово истраживање је открило да фундаментална јурисдикцијска сарадња може довести до веће свеправославног јединства кроз успоставу локалних парохијских мрежа. Ове мреже су у могућности да боље решавају заједничке интересе, потребе и задатке, и пруже могућности за ширење служби и ресурса.

Извор: Источноамеричка епархија СПЦ (превод: Инфо-служба СПЦ)