Сабор Кола српских сестара Црне Горе

Сабор Кола српских сестара Црне Горе
Сабор Кола српских сестара Црне Горе
Сабор Кола српских сестара Црне Горе
Сабор Кола српских сестара Црне Горе

Митрополит Амфилохије: Свака мајка у себи има дар богородичности, не само рађања него богорађања рађајући дјецу и васпитавајући их у страху Божјем.

У Цетињском манастиру и у Богословији Светог Петра Цетињског на Цетињу 10. јуна 2017. године одржан је Сабор Кола српских сестара Црне Горе. Сабрање је почело у Цетињском манастиру светом службом Божјом коју је са свештенством служио Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије. У току Литургије примањем свете тајне крштења Цркви Божјој су прибројани Марко, Вук и Ивана Милачић.

У литургијској проповиједи након читања Јеванђеља Митрополит Амфилохије је казао да је сабрање Кола српских сестара велики Божји дар. -Ви, као нове мироносице свједочите Христа, прво својом вјером и својим животом, као Марија Магдалина. А није случајно да је на Христов гроб прва дошла управо Марија Магдалина и да је, по древном предању, она прва ишла код цара Тиберија. Однијела је ускршње јаје да му честита Христово васкрсење, њему који је био незнабожац, али да му посвјеочи Христа васкрслога, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Он је рекао да су од тада до данас жене мироносице најдивнији свједоци васкрсења Христовог и милосрђа Божијега. -И Бог као вјечна љубав нама се јавио тако што се родио од Пресвете Дјеве Богородице. Неки кажу како Црква не поштује жену. Како не поштује кад је она која је шира од небеса граница између видљивога и невидљивога свијета, нагласио је владика Амфилохије и додао да је Она у себе смјестила не само обичнога човјека него Бога и човјека.

-Тиме је постала шира од небеса и савршенија од херувима и серафима. Мајка Христова је онда и наша мајка. Она уздиже материнство изнад сваке светиње овоземаљске, казао је он и подсјетио на стих пјесника Тина Ујевића: Срце је мајке срце Богомајке. -И свака мајка у себи има тај дар богородичности, не само рађања него богорађања рађајући дјецу и васпитавајући их у страху Божјем, закључио је митрополит Амфилохије.

Након Литургије Сабор је настављен трпезом хришћанске љубави у трепезарији Цетињске Богословије, гдје је Митрополит поздравио учеснице сабрања и госте манифестације. Изведен је и пригодан културно-умјетнички програм, а историчар Предраг Вукић и публициста Јован Маркуш говорили су о хуманитарном раду на Цетињу у доба Књажевине и Краљевине Црне Горе и Краљевине Југославије, као и о хуманитарном раду краљице Милене Петровић.

Извор: Митрополија црногорско-приморска