Сабор Кола српских сестара Републике Српске

Светом архијерејском Литургијом у храму Свете Петке Параскеве у Угљевику коју је служио Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански г. Фотије почео је једанаести сабор Кола српских сестара Републике Српске под покровитељством председника Републике Српске Жељке Цвијановић.

-Деловање Кола српских сестара следи српско национално и духовно предање. Кола при црквеним општинама и парохијама имају мисионарску и хуманитарну делатност. Њихов рад има националну и јуначку димензију код Срба. Чланице Кола српских сестара иду путем жена мироносица из Јеванђеља које су служиле Господу Исусу Христу и његовим ученицима приликом проповеди светог Јеванђеља“, рекао је владика Фотије коме је додељена архијерејска панагија и захвалница од Кола српских сестара „Света Марија Магдалина“ из Угљевика.

Једанаести сабор Кола српских сестара Републике Српске који је окупио представнике 26 хуманитарних друштава одржан је у настојању да се формира фонд за помоћ оболелој деци. Духовник Кола српских сестара из Угљевика протојереј-ставрофор Милан Топић рекао је да је једна од најважнијих тема сабора оснивање заједничког фонда из којег ће финансирати лечење оболеле деце.

-Наш Угљевик је данас Република Српска у малом, велико коло љубави од топле Херцеговине, преко Романије, равне Семберије и Лијевче Поља, Бањалуке и Козаре до Мркоњић Града, рекла је Анђа Сријемац, председник угљевичког Кола српских сестара Света Марија Магдалина које је организатор сабора одржаног под покровитељством председника Републике Српске и уз подршку општине Угљевик и предузећа Рудник и Термоелектрана Угљевик.

Начелник Угљевика Василије Перић изразио је задовољство што је та општина домаћин сабора. -Захвални смо Колу српских сестара на љубави и вери Христовој, али и за све што чине свим људима којима је помоћ потребна и њихов рад и упорност нас подстичу на заједништво, јединство и напредак, поручио је Перић.

На платоу испред Центра за културу одржан је културно-уметнички програм, а потом је служен парастос погинулим борцима Војске Републике Српске испред централног спомен-обележја.

Извор: Епархија зворничко-тузланска