Сабор Митрополије аустралијско-новозеландске

Сабор Митрополије аустралијско-новозеландске
Сабор Митрополије аустралијско-новозеландске
Сабор Митрополије аустралијско-новозеландске
Сабор Митрополије аустралијско-новозеландске

Сабор Митрополије аустралијско-новозеландске Српске Православне Цркве је њено главно законодавно тело у спољним пословима црквене администрације.

На челу са Епископом аустралијско-новозеландским г. Силуаном, Сабор сачињава сво свештенство и монаштво, председници и делегати свих Црквених општина и мисионарских парохија, манастира, Савезног кола српских сестара и омладине. Трећи редовни Сабор Митрополије аустралијско-новозеландске одржан је у манастиру Светог Саве - Новом Каленићу, у Холу код Канбере, 8 и 9. септембра 2017. године.

Сабор је почео призивом Духа Светог и поздравном речју епископа Силуана, који је својим духовним очинским обраћањем учесницима дао тон даљем току рада. Епископ је нагласио потребу хришћанског, братског и народног заједништва у свету који нас разједињује по свим другим питањима, стављајући свакодневно пред нас многа искушења. Нагласио је потребу „да сви буду једно“, како се и сам Спаситељ молио за нас (Јн. 17, 21.), и „нико да не гледа што је његово, него сваки да гледа што је другога... не тражећи своје користи него многих, да се спасу.“ (1. Кор. 10, 24 – 33.)

Епископ је том приликом заблагодарио свим његовим претходницима на трону архијереја Српске Православне Цркве у Аустралији и Новом Зеланду на труду и постигнутим резултатима који се односе не само на манастир Светог Саве - Нови Келенић, већ на живот Цркве у овој Митрополији у целости.

Затим је на гробу балженопочившег епископа Петра (Банкеровића) одслужен помен свим блаженопочившим архијерејима и свему свештенству од оснивања Српске Православне Цркве у Аустралији и Новом Зеланду до данашњег дана.

У току првог дана примљени су и размотрени извештаји Епархијског управног одбора, благајника Митрополије и митрополијских организација, као што су: Колеџ Свети Сава, Пензионерско насеље Свети Симеон, Организације за кућну негу старих, Кола српских сестара, Српског православног удружења младих и других епархијских помоћних тела и организација.

Настојатељ манастира архимандрит Петар (Радуловић) и протојереј-ставрофор Ђуро Ђурђевић су упознали учеснике Сабора о духовно-материјалној обнови манастира Нови Каленић, уз захвалност трудбеницима чија су дела била очигледна свим учесницима Сабора.

Други дан је почео светом архијерејском Литургијом, на којој је секретар Митрополије ђакон Александар Ивановић унапређен у чин протођакона. Епископ Силуан је у својој беседи истакао важност молитве и учешћа у светим тајнама Цркве Христове, као и благослова Божјег како за рад Сабора тако и за читав хришћански свакодневни живот.

У даљем току рада Сабор се упознао са парохијским статистичким подацима као показатељима стања у Митрополији. Изнети су предлози и донете одлуке ради побољшања веронауке и уопште, црквеног и духовног живота како деце тако и свих верних. Такође, чланови Сабора су се подробније упознали са духовним, административним и финансијским стањем Митрополије. Постављана су многа питања и чули су се многи добри и корисни предлози.

Општи је утисак да је дводневни Сабор протекао у примерној атмосфери, у најбољем реду и на корист свих, да смо учешћем на њему сви постали по мало свеснији колико заиста зависимо једни од других, и колико уствари једни другима значимо. 

Сабор је упутио поздраве Српском Патријарху, архијерејима Справославне Цркве и свој пуноћи Српске Православне Цркве, Краљици Елизабети II, Краљевићу Александру II, премијеру Аустралије и свима који су на власти.

Сабор је поздравио нашу браћу и сестре на Косову и Метохији, који, бранећи своје право на остајање у својим домовима, на српским просторима натопљеним крвљу косовских и покосовских мученика, молећи Господа да их подржи, оснажи и укрепи како би издржали у својим племенитим настојањима, са жељом да сви заједно останемо на путу Светог Саве и осталих светих предака наших!

У саопштењу Сабора се на крају каже: Задовољни да смо са нашим новим духовним вођом, Његовим Преосвештенством г. Силуаном, одржали један успешан Сабор који је усмерио наш ход ка бољој будућности нашег црквеног и духовног живота на овим просторима, поздрављамо све вас, драга браћо и сестре, поздравом светог апостола Павла: „Благодат Господа Исуса Христа и љубав Бога Оца и заједница Светога Духа са свима вама. Амин!“ (2. Кор. 13, 13) .

Манастир Нови Каленић Хол, Нови Јужни Велс,
9. септембар 2017. године

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска