Сабор песништва у Милешеви

-У предходних седам дана Милешева је била престоница поезије - овим је  речима песник Љубивоје Ршумовић, у име присутних песника и књижевника, започео своје захвално слово пред њихов полазак из манастира Милешеве.

Наиме, идући у сретање значајном јубилеју, 800 година постојања манастира Милешеве, Епархија милешевска је од 31. августа до 7. септембра у древној Милешеви организовала књижевно саборовање, на којем се сабрало преко 50 песника, књижевника и новинара који су писали у част ове светиње и њеног осмовековног постојања.

Тих дана у Милешеви су између осталих били: проф. др академик Јован Стриковић, Никола Мирков - директор РТС, Радомир Андрић - председник Удружења књижевника Србије, Милан Михаиловић - председник Књижевног друштва Косова и Метохије, Селимир Радуловић - управник Библиотеке Матице Српске у Новом Саду, Душко М. Петровић - уредник часописа Отаџбина, Горан Вучковић - уредник часописа Буктиња, Петар Жебељан, Живко Николић, Добрица Ерић, Тоде Николетић, Властимир Станисављевић-Шаркаменац, Ђорђо Сладоје, Иванка Радмановић, Александра Михаиловић, Благоје Баковић, Милан Босиљчић, Невена Витошевић, редитељи Цисана Мурусидзе и Божидар Калезић, и многи други.

Госте је у предвечерје 31. августа пред манастирском капијом дочекао предстојатељ Епархије милешевске, Његово Преосвештенство Епископ г. Филарет са својим сарадницима.

Под неуморним крилима Белог Анђела, у лепоти фресака Светог Саве и Богородице Милешевске, писци су налазили надахнуће за своје стихове и размишљања о манастиру који ће за коју годину прославити значајан јубилеј.
Епископ Филарет се као велики домаћин постарао да се гости угодно осећају, да сваки дан њиховог боравка у Милешеви протекне у лепом расположењу. Свако вече у манастирској порти за госте је био уприличен културно-уметнички програм у коме су учествовали хорови, етно групе, здравичари, гуслари, ученици веронауке из Епархије милешевске. Такође, у програму су учествовали и гости који су говорили о Милешеви, Светом Сави и Белом Анђелу. У суботу увече наступила је група Ђурђеви ступови.

Учесници овог несвакидашњег сабора из Милешеве су понели много лепих утисака, задивљени гостопримством домаћина и љубављу којом су били окружени у ових седам дана. Договорено је да учесници до 1. новембра доставе своје радове Епархији и исти ће у наредном периоду бити објављени у Зборнику.

Подсећамо да се Епархија милешевска увелико спрема за прославу јубилеја – 800 година манастира Милешеве. Свој јубилеј Милешева прославља под слоганом Свака година по један век. Замишљено је да се свака година, почев од претпрошле године па до великог јубилеја обележи разним садржајима: научним, ликовним, књижевним, позоришним, музичким... Почетком септембра 2012. године у  Ризници манастира Милешеве одржан је велики међународни научни симпосион у коме су учествовали научни радници из Русије, Грчке, Италије, Бугарске, Румуније, Црне Горе, Хрватске и Србије. На том симпосиону је презентовано 46 научних радова и исти су објављени у Зборнику. Прошле, 2013. године у Милешеви је организована ликовна колонија, у којој су учешће узели наши познати академски сликари, вајари и фотографи. Радови са те колоније били су изложени у марту ове године у галерији РТС-а у Београду. Наредне године свој допринос у прослави јубилеја даће наши познати црквени хорови. Такође је планирано да се у част милешевског јубилеја сними документарни филм о Милешеви који ће снимити наш прослављени редитељ Божидар Калезић, док ће сценску поставку о 800 година постојања задужбине краља Владислава приредити редитељка Цисана Мурусидзе. 

Такође, поводом јубилеја, Епархија планира да обнови цркву Светих четрдесет мученика у Трнову, у којој је првобитно био сахрањен Свети Сава. Већ крајем овог месеца биће организовано поклоничко путовање у Трново, како би се Епископ са својим сарадницима упознао са тренутним стањем у којем се ова црква налази и приступило обнови исте.

Надамо се и верујемо да ће Милешева још  дуго бити значајан духовни центар српског народа, и да ће се наши потомци у бољем и срећнијем времену окупити око ове светиње за њену хиљадугодишњицу по речима песника Добрице Ерића који овако поје Милешеви:

Бела заручнице Божјег Сина Христа
Који те небеском ризом заодева
Услиши ми молитву – да ти неки момак
Млади Словен, а мој потомак, честита
Хиљадити рођендан, Мајко Милешева!

протојереј-ставрофор Марко Папић

Сабор песништва у Милешеви
Сабор песништва у Милешеви
Сабор песништва у Милешеви
Сабор песништва у Милешеви