Сабор Пресвете Богородице у манастиру Илајну

Сабор Пресвете Богородице у манастиру Илајну
Сабор Пресвете Богородице у манастиру Илајну
Сабор Пресвете Богородице у манастиру Илајну
Сабор Пресвете Богородице у манастиру Илајну

Други дан Божића, посвећен Пресветој Богородици, прослављен је традиционално торжествено у манастиру Светог Саве у Илајну.

Наиме, овај најстарији српски манастир на Петом континенту под игуманијском је молитвеном заштитом чудотворне иконе Богородице Тројеручице од 1978. године, када су је на Светој Гори Атонској иконописали монаси као копију Тројеручице Хиландарске. Икону су манастиру поклонили Велибор и Лидија Белић из Баларата и од тада она чудотвори свима онима који се пред њеним светим ликом моле за исцелење од разних болести или неплодности.

Прослава овог значајног празника започела је, како и доликује, молитвено, светом архијерејском Литургијом у манастирском храму Светог Саве, коју је служио Његово Преосвештенство Епископ аустралијско-новозеландски г. Силуан, уз саслужење свештенства, свештеномонаштва и свештенођаконства. Појала је благочестива породица протојереја Драгољуба Пантелића из Баларата. Храм је био испуњен верним народом.

Икона Пресвета Богородица је, потом, у пратњи Епископа, свештенослужитеља и верног народа, кренула у литију манастирским имањем до записног стабла бора, где је Преосвећени Владика по традицији читао литијско Јеванђеље и обновио запис. Потом се литија наставила до храма Светог Саве где је Богородица Тројеручица дала благослов окупљенима који су испод њеног иконописаног лика ушли у храм.

Преосвештени Епископ је беседио на празничну тему, тумачећи речи Јеванђеља и говорећи о улози Пресвете Богородице у спасењу човечанства. Потом је у манастирској сали послужена скромна трпеза љубави на којој је протојереј-ставрофор Милорад Лончар, по молби игумана ове свете обитељи архимандрита Теодора, поздравио све присутне.

Извор: Манастир Светог Саве, Илајн