Сабор Пресвете Богородице у манастиру Морачи

Сабор Пресвете Богородице у манастиру Морачи
Сабор Пресвете Богородице у манастиру Морачи
Сабор Пресвете Богородице у манастиру Морачи
Сабор Пресвете Богородице у манастиру Морачи

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је 8. јануара 2019. године са свештенством свету службу Божју у манастиру Морачи.

У литургијској беседи после читања Јеванђеља митрополит Амфилохије је рекао да кроз Христово Рођење свако друго рођење добија вечни и непролазни смисао: -Свако друго рођење тиме постаје блага вијест и радост, не само у времену него и у вјечности.

Митрополит Амфилохије је казао да као што је у оно време Божић био помрачење за Ирода, и не само за њега, тако је и до наших времена: -То помрачење се нарочито догађа управо за празник Рођења Христовог. То се догађало и у прошлим вјековима, то се догађало и код нас, у овим нашим крајевима. Да и не помињемо оно страшно братоубиство и богоубиство које се догодило управо овдје у овим крајевима, у Ровцима, у Морачи, у Колашину, гдје су браћа убијала браћу своју. И то управо за Бадњи дан, за Божић.

Подсетио је да неколико стотина страдалника побијено поред Таре, међу њима и стараца и деце и жена. -Најугледнији људи овога краја су побијени у то вријеме. И не само овдје код него и широм Црне Горе и много шире од ње. И то управо за Бадњи дан и за Божић. Страшно је то догађање било прије седамдесет и више година. И то страдање је било плод оне иродовске отровне, злобне, покварене и безбожне идеологије. Рачунали су, ако побију свједоке благе вијести Христове, да ће Њега убити.

-Пошто Бога није лако убити, онда није лако убити ни оне који су Божји. То је деологија која је покушавала да уништи ту благу вијест о Христовом рођењу, да уништи Христа Господа, да разори љубав у људским срцима. Шта има страшније од тога да убија брат брата? То је убиство и небескога брата, Божић бате. Божић је наш небески брат, који је дошао да нас усинови небескоме Оцу, казао је Митрополит црногорско-приморски.

-Већ двије хиљаде година с једне стране се благовијести блага вијест о Сину Божјем, а с друге стране опако, демонско, сатанско зло покушава да оскрнави ту благу вијест и да убије Христа Бога у људским срцима. Покушава да убије вјечну љубав, да је угаси у људским срцима и људским душама, да људе, који су призвани да буду богољупци и братољупци, претвори у богоубице и братоубице. Али је Божја непобједива, поручио је Митрополит Амфилохије.

-Морачка светиња је свједок те истине. Око ње се вјековима сакупљају они који су чули и послушали ту благу вијест. Ова светиња је посвећена Пресветој Бопгородици, оној Мајци која нам је родила Господа. И поред свих зала, и домаћих и туђих, ова светиња је остала сачувана, ево, кроз вјекове. Скоро осам стотина година она свједочи ту благу вијест о Христу Господу, закључио је Владика Амфилохије.

Митрополит Амфилохије служио је и помен оцу и сину Мирашу и Миљану Меденицама, које су на прагу морачке светиње убили бољшевички богоборци. После богослужења, деца полазници веронауке при цркви Светог Димитрија у Колашину приредила су за Владику божићни програм. Владика је узвратио божићним покон пакетићима.

Митрополит Амфилохије је после службе у манастиру Морача, на сеоском гробљу у Барама Радовића одслужио помен својим родитељима Ћиру и Милеви.

Извор: Митрополија црногорско-приморска