Сабор Светог архангела Гаврила у Приградини

Сабор Светог архангела Гаврила у Приградини
Сабор Светог архангела Гаврила у Приградини
Сабор Светог архангела Гаврила у Приградини
Сабор Светог архангела Гаврила у Приградини

На празник Сабора Светог архангела Гаврила, 26. јула 2016. године, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је свету архијерејску Литургију у цркви Светог архангела Михаила у мјесту Приградина, у Бањанима код Никшића.

Владици је у светом богослужењу на данашњи празник, који је љетња слава овог светог храма, саслуживало свештенство и монаштво Епархије будимљанско-никшићке.

Молитвеном сабрању, поводом празника Сабора Светог архангела Гаврила, присуствовао је вјерни народ из Велимља и околних бањанских села, као и они који су поријелом везани за овај крај, а традиционално се, на овај свети дан окупљају под сводовима храма Светог архангела Михаила уз који почивају њихови преци и сродници.

"Данас је велико славље и на небу и на земљи, на небесима, Свети арханђели Божји Михаило и Гаврило и остале небеске силе бестјелесне славе Бога живог Тројицу Једносушну, животворну и нераздјељиву Оца и Сина и Светог Духа, стоје пред престолом Божјим и пјевају, неућутним пјесмама и непрестаним славословљима, прослављајући име Божје, славу Божју, причешћујући се вјечном свјетлошћу Божјом."

"И ми на земљи, данас, овдје, такође, смо се сабрали у име Божје, прикључујемо се томе сабору неба и земље и Свети анђели Божји, који прослављају Бога на небесима, силазе на земљу да окаде наше молитве, да их узнесу пред престо Божји, да Господ излије своју благодат на нас који смо се сабрали на ову свету службу. Свети анђели Божји, небеске силе бестјелесне врше службу на небу, али силазе и на земљу, јер их Господ шаље да чувају овај свијет који у гријеху лежи и у тами пребива, да га просвјетљују, да нас избављају из таме, да нас руководе ка Царству небеском, ка Царству вјечности, вјечног живота и вјечне славе Божје“, казао је у својој архипастирској бесједи Преосвећени Епископ Јоаникије.

Владика је са свештенством одслужио помен упокојенима, који почивају у гробљу поред цркве Светог Архангела Михаила.

Он је поучавао сабрани народ да храму Божјем треба да приступамоса истинитим расположењем, са страхом Божјим, вјером и љубављу, како бисмо се укључили у то славље неба и земље. Нашим упокојеним сродницима, додао је Владика, требају молитве, као што и нама требају њихове.

"Надамо се да сви они који су се упокојили у вјери,да су нашли милост код Бога и да имају слободу да се моле за нас, јер ова света служба која освећује и просвећује небо и земљу, она просвећује и горње и доње свјетове. Зато је то света служба, свети дан, свети празник на који се окупљамо, а нарочито на славу храма“, рекао је Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Освештан је и преломљен славски колач и житоповодом прослављања љетње славе храма Светог Архангела Михаилa.

Извор: Епархиај будимљанско-никшићка