Сабор Свeтог Архангела Михаила на Михољској Превлаци

Превлака На Михољској Превлаци код Тивта, молитвено и свечано је прослављен празник Сабора Светог Архангела Михаила. Свету Архијерејску Литургију служили су Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије и Његово Преосвештенство Епископ захумскохерцеговачки Г. Григорије.

Ова древна светиња, по речима митрополита Амфилохија, већ вековима сабира и анђеле и људе, душе жедне и гладне Бога живога и небеснога живљења, те је и данас са разних страна окупила и свештенство и народ. - Нека би Бог дао да ова древна Светиња Светих архангела, око које се вјековима окупљају и анђели и људи, која је вјековима сабирала душе гладне и жедне Бога, полако васкрсне, рекао је Владика Амфилохије у архипастирској беседи вјерницима. - То је најдубља жеља свих оних који су вјековима себе овдје узиђивали и својом мученичком крвљу обагрили ову Светињу, од онога првог хришћанског мученика чије смо мошти нашли у трећем слоју овога Светога храма, чије су мошти и мучеништво и били повод да овдје никне ова Светиња. Сви они, од њега па до данас, на небесима чезну и желе да ова Светиња поново васкрсне. И ми да се помолимо Богу да нам даде и снаге и вјере, а и другима разума да не ометају њено обнављање. У њој су столовали велики Епископи Цркве Божије, почевши од Светог Илариона, који највјероватније није овдје сахрањен него у Врањини. Па онда касније Свети Евстатије, чије су Свете мошти у Пећкој Патријаршији. И тако редом, до времена Светог Петра Цетињског и Петра II Петровића Његоша када је блаженог спомена Катарина, нова ктиторка и обновитељка ове Светиње, обновила храм Свете Тројице у којем смо службу служили. Ја сам био дрзак пред Богом да кажем да нећу отићи са ове земље док не видим Златни Крст на овој Светињи, и на Ловћену који је и израстао из ове Светиње. Дај Боже да се то испуни, поручио је Митрополит црногорско-приморски.

Беседом верницима обратио се и Владика Григорије: - Данас славимо Светог Архангела Михаила и било би добро да се сјетимо и тога како је још неки био архангел и звао се Сатанаило. Али гордост га је ринула у таму најкрајњу. И у том часу, како каже предање, многи су се анђели поколебали. Моногима је било слатко и пријатно то што им је ђаво говорио - да они треба да свргну Самога Бога и да они богови постану. Тада је архангел Михаило рекао ону ријеч коју говоримо на Светој литургији: стојмо право. И моноги анђели који су били колебљиви вратили су се и служили Богу Живоме, подсетио је Владика Григорије.

Према најновијим археолошким истраживањима темељи храма потичу још из доба цара Константина (4 в.), архангелски храм је обновио краљ Стефан Првовенчани, а Свети Сава ово место је 1219. гододине одредио да буде седиште зетских епископа (касније митрополита). Храм Свете Тројице у коме се данас служи, који се налази поред старог порушеног храма, подигла је Катарина Властелиновић из Рисна 1833. године.

Беседа Митрополита црногорско-приморског Г. Амфилохија /mp3/
Беседа Епископа захумско-херцеговачког Г. Григорија /mp3/

Извор: Митрополија црногорско-приморска, Епархија захумско-херцеговачка