Сабор Светог Јована Крститеља – слава Епископа бачког Иринеја

Великим литургијским сабрањем мноштва верних у храму Светог великомученика Георгија, којим је началствовао Његово Преосвештенство Епископ бачки Господин др Иринеј, у Новом Саду je прослављен Сабор Светог Јована Крститеља.

Епископу Иринеју саслуживали су Архиепископ охридски Господин Јован, Епископ врањски Господин Пахомије, Епископ јегарски Господин др Порфирије, високопреподобни архимандрити: Јован Радосављевић, Данило Љуботина и Јероним Мочевић, новосадски свештеници и ђакони. Монаси Светоархангелског манастира у Ковиљу, заједно са студентима Богословског факултета из Београда, торжественим појањем увеличали су ово молитвено славље.

У беседи изговореној после прочитаног празничног јеванђелског одељка блажењејши Архиепископ Јован је, између осталог, истакао да празник Просветљења представља наду за нашу будућност јер се у њему објављује Тајна од искони сакривена - да сваки човек, просветљен и освештан у њој, пронађе пут свога спасења и живота вечног. Бог, према речима Архиепископа Јована, постоји као заједница, те и ми морамо научити да постојимо на исти начин. Стога се и сабирамо у Цркви, да мноштво народа постане једно Тело Оваплоћеног Господа Христа Који је дошао ради нас, крстио се и претрпео страдања да би род људски узвео на небо.

После извршеног чина благосиљања славског жита и колача, блажењејши архиепископ Јован, упутио је владици Иринеју честитке и молитвене жеље у име свих сабраних у Владичанском двору у Новом Саду.

Извор: Епархија бачка