Сабор у Бителићу

Сабор у Бителићу
Сабор у Бителићу
Сабор у Бителићу
Сабор у Бителићу

У недељу, 21. октобра 2012. године, прву недељу по празнику Покрова Пресвете Богородице Његово Преосвештенство Епископ далматински г.. Фотије служио је свету архијерејску Литургију у Бителићу, уз саслужење свештенства и монаштва Епархије далматинске.

У прву недељу по Покрову, у Бителићу се традиционално одржава сабор, у народу познат као „Рижарице“, када се на свету Литургију сабира пуно православног народа, али и римокатолика из сињског краја.

У својој беседи Епископ Фотије је говорио о значају личности Пресвете Богородице у икономији спасења, нагласивши потребу да сви верујући треба да живе у складу са вољом Божијом, пошто је то пут који нам је показала Пресвета Богородица.

После свете Литургије, Епископ Фотије је због великих заслуга при обнови цркве и парохијског дома у Бителићу одликовао орденом др Никодима Милаша г. Божу Буловића из Сиња, док су граматом признања Црквене општине Бителић одликовани начелник општине Хрваце г. Динко Бошњак и приложник г. Дражан Ђапић.

На крају је за све свештенство и госте приређена трпеза љубави, залагањем надлежног свештеника Бориса Медака, у дому г. Илије Борковића у Бителићу.

Извор: Епархија далматинска