Сабор у Гостовићу надомак Завидовића

Сабор у Гостовићу надомак Завидовића
Сабор у Гостовићу надомак Завидовића
Сабор у Гостовићу надомак Завидовића
Сабор у Гостовићу надомак Завидовића

На празник Полагања ризе Пресвете Богородице, 15. јула 2018. године, село Гостовић надомак Завидовића било је место великог Црквено-народног сабора.

Око храма Светог оца Николаја на Чардаку Гостовићани протерани 1992. године са својих огњишта, њихова деца и унучад, сабрали су се да одрже велики сабор, да се у њему радују и веселе, да посете свој завичај, огњишта и гробове предака. Да заједно поделе радост и тугу, њима се придружио и Високопреосвећени Митрополит дабробосански г. Хризостом који је служио свету архијерејску Литургију и проповедао Реч Божју.

Саслуживали су протојереји-ставрофори Мирко Николић из Добоја, Славиша Ђурић из Бугојна и Зоран Живковић из Завидовића, јереј Драгиша Цвјетковић из Какња и ђакон Немања Васиљевић.Н а крају свете Литургије Митрополит је одликовао Завичајно удружење Гостовићана из Модриче архијерејском похвалницом за њихов труд и залагање око изградње ладаре поред храма Светог оца Николаја. Надлежног пароха протојереја-ставрофора Зорана Живковића Владика је одликовао је златном плакетом Свештеномученика Петра Митрополита дабробосанског за његов рад, примеран свештено-пастирски живот и добро сведочанство пред верницима и светом.

У наставку свечаности учињен је троктратни опход око светог храма, а све је крунисано пригодним култруно-уметничким програмом и трпезом љубави.

Извор: Митрополија дабробосанска