Сабор у манастиру Гомирје

Сабор у манастиру Гомирје
Сабор у манастиру Гомирје
Сабор у манастиру Гомирје
Сабор у манастиру Гомирје

На празник Успења Пресвете Богородице, 28. августа 2016. године, у духовној радости, свештенство и вјерни народ, дочекали су свог архипастира, Епископа горњокарловачког г. Герасима, који је началствовао светом архијерејском Литургијом у манастирском храму Рођења Светог Јована Крститеља у Гомирју.

Епископу су, у молитвеној радости, саслуживали архимандрит Наум, протојереј-ставрофор Милан Дудуковић (Митрополија загребачко-љубљанска), протојереј-ставрофор Јеленко Стојановић и јереј Јован Галамић.

Након прочитаног Јеванђеља, епископ Герасим је поучио вјерни народ о значају празника када се сећамо упокојења Пресвете Богородице. Предање говори да су се сви апостоли Христови, надземаљском силом, окупили са свих страна свијета, некако у трен, да би се нашли крај одра Пресвете Богородице, Мајке Христа Спаситеља. Са великом радошћу угледа она Свете апостоле, охрабри их, посавјетова и утјеши; потом мирно предаде дух свој Богу без икакве муке и болести тјелесне. Апостоли узеше ковчег с тијелом њеним, од кога излажаше ароматни мирис, и у пратњи мноштва хришћана пренијеше у врт Гетсимански, у гробницу светих Јоакима и Ане.

Пресвета Богородица је често за живота походила сва она мјеста, која су подсјећала на велике догађаје и велика дјела Господа Исуса Христа. Својим молитвама, савјетима, кротошћу и трпељивошћу помагала је она и Светим апостолима у ширењу Божје ријечи.

По окончаној Литургији, извршен је трократни опход око храма и резање славског колача и кољива у манастирској порти. Након молитвеног славља, света обитељ гомирска припремила је трпезу љубави за присутне вјернике.

Извор: Епархија горњокарловачка