Сабор у славу Светих првоврховних апостола Петра и Павла

Сабор у славу Светих првоврховних апостола Петра и Павла
Сабор у славу Светих првоврховних апостола Петра и Павла
Сабор у славу Светих првоврховних апостола Петра и Павла
Сабор у славу Светих првоврховних апостола Петра и Павла

Петровдански црквено-народни сабор, који се, у славу Светих апостола Петра и Павла, традиционално организује у мјесту Видрован код Никшића, одржан је у суботу, 16. јула 2016. године. Сабрање је почело светом архијерејском Литургијом, коју је, у храму Светог Николаја Мирликијског, служио Његово Преосвештенство Епископ Јоаникије уз саслужење више свештеника никшићког намјесништва и уз молитвено учешће вјерног народа.

Након свете службе Божје Петровданска литија вјерног народа, предвођена Преосвећеним владиком и свештенством, прошла је кроз један дио Видрована уз читање светог Јеванђеља и молитви за здравље и напредак житеља овог мјеста и васколиког свијета.

По повратку у храм сабраном вјерном народу ријечима архипастирске бесједе обратио се Владика будимљанско-никшићки Г. Јоаникије. Он је казао да је у времену, какво је ово наше, када се бришу разне вриједности потребно водити рачуна о корјенима и традицији, а нас су наши преци, према Владикиним ријечима, научили да чувамо вјеру и будемо вјерни Часном крсту Христовом, Његовим светињама, храмовима, вјерни нашим прецима који су крв своју проливали за вјеру, отачаство, част и образ.

„Оставише нам добар примјер, а најбоље то свједоче историје наших храмова. Историја наших храмова је, заправо, историја нашег народа, она права, изворна и пуна историја, јер свако пише историју по свом нахођењу, па нешто из ње узима, а нешто одбацује, а Црква увијек жели да сачува цјелину, цјелину памћења и цјеловитост људске душе, да сачува све вриједности. Тако је од Бога дато и то не може нико други да чува тако добро, тако вјерно и истрајно као Црква Божја“, рекао је Његово Преосвештенство.

Владика једодао да, сабирајући се на богослужењима у светим храмовима, ми чинимо један сабор Божји и свету службу Божју,која обухвата небо и земљу.

„Заједно смо на светој служби, прије свега, са Господом Исусом Христом, око Њега се окупљамо и око Његовог светог имена, али смо, истовремено, заједно и са светитељима Божјим који су на небу, са Пресветом Богородицом, са њеним Пресветим родитељима Јоакимом и Аном, са светим анђелима Божјим, светитељима и мученицима, који су Богу угодили исви заједно, они који су на небу и ми који смо на земљи, пјевамо једну пјесму и једну свету службу вршимо у славу имена Божјег. Тако се освећују душе нас који смо на земљи и радују се духови оних који су на небу. Тако се обједињујемо Духом Светим, све нас прожима једна свјетлост Божја, једна благодат Пресветог Духа“, бесједио је Преосвећени Епископ Јоаникије, позивајући вјерни народ да чувају овај дивни сабор на Видровану, установљен прије дванаест година, кроз који нас Господ учи да ширимо љубав, међусобну слогу и заједништво.

На мјесту садашњег храма Светог Николаја Мирликијског некада је била древна црква Светих Јоакима и Ане, још од времена Немањића до уназад стотињак година. Та црква је штитила вјеру православну, чувала домове, изливала благослов на породице, овдје је корјен Угреновића, старе властеле из доба Немањића, чије расељене породице и до данас славе Светог Јоакима и Ану, подсјетио је Владика, напомињући да би зато било Богу угодно овој цркви вратити стари назив и стару славу.

„Ако прелистамо странице историје Горњег Поља, браћо и сестре, наћи ћемо стари српски корјен властеле из доба Немањића и касније после Немањића, а то су Угреновићи. То је велико предање, један снажан корјен који се, нажалост, доста раселио. Хвала Богу, има доста породица у Никшићу и у овом мјесту, које су из тог корјена, а из тог корјена раширио се наш народ до српских Крајина, Шумадије, топличког краја. Бог знати куда га је све Господ расијао својом руком и, до дана данашњег, сви славе Светог Јоакима и Ану, чувају предање ко су, шта су и одакле су“.

„Ја мислим, Богу је то угодно, ми имамо ту власт, дато нам је од Бога, да овој цркви вратимо стари назив и стару славу. Овдје је,шесто и више година била стара црква Светог Јоакима и Ане и није лијепо да се то старо предање брише. Није било лијепо, ни добро што је црквапреименована, али, хвала Богу, тада није било никакве свађе око тога, а мислим, да ни данас не би требало да буде, него мир и поштовање, да знамо да поштујемо оно што је старо, што је вриједно, треба поштовати заслуге старих, треба поштовати вјекове. Ако будемо брисали вјекове остаћемо, на крају, као тиква без корјена“.

„Никоме неће умањити вриједност то што ћемо испоштовати оне који су овдје најстарији, него ћемо се с тим подићи сви,да испоштујемо оно што је народ овдје сачувао толико вјекова“, поручио је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

О историји цркве на Видровану говорио је надлежни парох протојереј-ставрофор Драган Крушић. У име Црквеног одбора обратио се Драган Међедовић, предсједник, а у име потомака Угреновића Милија Пантовић.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка