Саборни Храм Светог Саве у Кливланду, Охајо, прославио 100 година постојања

Благодаћу Божијом, парохија Саборног Храма Светог Саве у Кливланду, Охајо, је 13. и 14. јуна 2009. године, прославила стогодишњицу свога постојања. Ова парохија је била изузетно почаствована присуством сва четири епископа из Сједињених Америчких Држава. Прослави су присуствовали Његово Високопреосвештенство митрополит либертивилско-чикашки Христофор, Његово Преосвештенство епископ источноамерички др. Митрофан, Његово Преосвештенство епископ грачанички и средњеамричики г. Лонгин и Његово Преосвештенство епископ западноамерички др Максим.

Прослава је почела у суботу, 13. јуна вечерњом службом, којој су присуствовали, Његово Преосвештентсво епископ др. Митрофан и локални свештеници: протојереј-стврофор Василије Соколовић, пензионисани свештеник из Саборног Храма Светог Саве, у Кливланду, протојереј-ставрофор Стивен Калос, из Грчке Православне Цркве, протојереј-стврофор Раде Мирић, из цркве Светог Васкрсења, у Стубенвилу, Охајо, протјереј Владимир Демшак из Српске Цркве, у Клајертону, Пенсилванија, протонамесник Живојин Јаковљевић, старешина Саборног Храма Светог Саве, у Кливланду, Охајо. На вечерњој служби је одговарао црквени хор Његош под руководством диригента Милана Дамљановића.

После вечере, локални хорови, Његош, са диригентом Миланом Дамљановићем, и Мушки Хор Косово, са диригентом др. Стеваном Живићем, су одржали концерт духовне и световне српске музике. Затим су фолклорне групе Саборног Храма Светог Саве Србија, под управом својих кореографа, Мили Патиаревић, Злате Кожул, Кристине Обренић, Боже Лемајића и Данијеле Орабовић, одиграле број народних игара из Србије. За време паузе Вукашин Мркајић је уз гусле отпевао неколико српских јуначких песама. После концерта је уследила игранка са оркестром Симе Петковића.

Следећег дана, у недељу 14. јуна, свету Архијерејску Литургију су служили Његово Високопреосвештенство митрополит Христофор, Његово Преосвештенство епископ др. Митрофан, Његово Преосвештенство еписког г. Лонгин и Његово Преосвештенство епископ др. Максим. Саслуживали су протојереј-ставрофор Василије Соколовић, из Саборног Храма Светог Саве, у Кливланду, протојереј-ставрофор Петар Бурлаков из Руске Православне Цркве, протојереј-ставрофор Петер Селној, такође из Руске Православне Цркве, протојереј-стврофор Раде Мирић из цркве Светог Васкрсења у Стубенвилу, Охајо, јереј Владислав Радујковић из Саборног Храма Светог Саве у Њујорку, јереј Исак Кисин из цркве светог Стевана Дечанског у Колумбусу, Охајо, ђакон Драгослав Косић из Пицбурга, Пенсилванија, протођакон Павле Старчевић, из Чикага. Приликом свете Литургије, Његово Преосвештенство др. Митрофан, унапредио је протонамесника Живојина Јаковљевића у чин протојереја, за залагање у пастирском раду и ревност као директор дечијег Шејдланд Кампа.

Светој Литургији су присуствовали верници из Кливланада и околине. А њеној лепоти су допринели талентовани чланови хора Његош са својим угледним диригентом Миланом Дамљановићем. У својој беседи, Његово Високопреосвештенство митрополит Христофор се обратио верницима, позивајући их да следе пут својих светих предака. Он је апеловао на вернике Кливланда да чувају и гаје јединство и међусобну љубав, похваливши рад и труд верника који су основали и одржали ову парохију, без обзира на невоље и препреке кроз које су пролазили.

После свете Литургије служен је банкет. Банкету је присуствовао и конгресмен Денис Кучинић, који се обратио верницима и захвалио на позиву. У свом поздраву он је честитао парохијанима на прослави стогодишњице, и нагласио значај Сабороног Храма за Кливланд као град. Ову прокламацију конгресмен ће прочитати у америчком Парламетну крајем овог месеца. Узвративши на поздравима, Његово Преосвештенство митрополит Христофор, је изразио благодарност конгресмену на ревности у одбрани истине и правде, за коју су се Срби увек борили. Такође се вернима обратио и Његово Преосвештенство еписког г. Логнин, који је изразио своју радост да види велики број присутних верника, и нагласнио да не дозволимо да се делимо, већ да љубаљу и заједницом увек останемо верни и достојни наших племенитих предака.

 

о. Живојин Јаковљевић