Саборно крштење у цркви Светог Марка

На платоу испред београдског храма Светог Марка на Цвети, 17. априла 2011. године, обављено је саборно крштење око 550 ученика београдских основних и средњих школа.

Ово је најмасовније крштење које је обављено у Београду. Заједно са ђацима крштено је и понеко предшколско дете, али и одрасла особа. Махом су то блиски сродници новокрштених ученика. Крштење је организовао Одбор за верску наставу Архиепископије београдско - карловачке, а обавило га је више београдских свештеника на челу са Његовим Преосвештенством викарним Епископом хвостанским Г. Атанасијем, који је и председник Одбора за верску наставу.

Још пре осам часова пред храмом Светога Марка окупио се велики број ученика предвођених вероучитељима. Неки од тих новоктштених ученика не похађају веронауку, али на крштење су их охрабрили њихови другови. Са ученицима су дошли и њихови кумови и родитељи.

Заједничко крштење почело је у 9,30 часова. Испред храма Светога Марка постављена су три стола са посудама са освећеном водом. Када су свештеници предовођени Епископом Атанасијем обавили онај заједнички део свештенорадње која претходи самом крштењу, ученици са својим кумовима прилазили су једном од три стола, а око сваког стола било је по неколико свештеника. Један од свештеника је онога ко се крштава помазао уљем, други погружавао у воду, трећи огртао кумовским платном које им је обезбедио Одбор за верску наставу, а затим су их чекали свештеници који су их помазали светим миром. После би уследило пострижење косе. Захваљујући таквој организацији крштење се обављало брзо.

Новокрштени ученици успињали су се уз степенице и улазили у храм Светог Марка у коме је Његово Преосвештенство Епископ хвостански Г. Атанасије, уз саслужење више свештеника и ђакона и појање Хора храма Светога Марка, служио Свету Архијерејску Литургију.

Новокрштени ученици су се причестили, а затим је њима, њиховим вероучитељима, кумовима, родитељима и свима онима који су били на литургији беседио Епископ Атанасије: - Захваљујући овом великом скупу деце, Београд данас личи на Јерусалим у коме су на Лазареву суботу деца дочекала Христа.

Пошто је јутога дана на Цвети испред Храма Светога Марка стартовао овогодишњи Београдски маратон, Епископ Атанасије, обраћајући се тек крштеним ученицима, подсетио да и они, самим чином крштења почињу својеврстан духовни маратон - маратон живота у Христу.

Ј. Бајић, сарадник Радија Слово љубве