Саборно крштење у цркви Светог Саве на Врачару

У суботу 13. јуна 2009. године у цркви Светог Саве у Београду саборно је крштено 25 ученика веронауке из неколико београдских средњих школа. Ово саборно Крштење су ораганизовали свештенство цркве Светог Саве у Београду и вероучитељи Техничке -ГСП школе, Школе за дизајн текстила, Пете и Десете београдске гимназије.

Рано ујутру ученици београдских средњих школа, који су се на часовима веронаука спремали за свету Тајну Крштења, окупили су се заједно са својим кумовима, родитељима, пријатељима и вероучитељима у цркви Светог Саве на Врачару. Саборно крштење је почело пред почетак свете Литургије коју је служио Његово Преосвештенство, Викар Његове Светости Епископ хвостански Атанасије са свештенством Светосавске цркве. У току Литургије Епископ Атанасије је извршио и свету Тајну Миропомазања и причестио све новокрштене.

На крају Литургије Еп. Атанасије се са пуно очинске љубави, уз честитке, обратио свим ученицима истакавши значај свете тајне Крштења као почетак новог живота у Цркви Христовој.

Новокрштенима су на крштењу кумовали другари из школе чиме су своје другарство учврстили кумством као новом духовном везом. Ученици су од Епископа Атанасија и свештенства цркве добили и пригодне дарове као успомену на овај радосни догађај, а обред Крштења извршен је без икакве материјалне награде.

Овим чином потврђена је нераскидива веза између Цркве и Школе која је вековома грађена на темељима Православља и Светосавља. Ово је уједно и позив свима да се по слободи која је дарована од Господа уврсте и приброје у стадо Цркве Христове.