Саборовање хорова поводом 100 година од Гучевске битке

Саборовање хорова поводом 100 година од Гучевске битке
Саборовање хорова поводом 100 година од Гучевске битке
Саборовање хорова поводом 100 година од Гучевске битке
Саборовање хорова поводом 100 година од Гучевске битке

Свечана академија и саборовање хорова поводом стогодишњице Гучевске битке

Црквена општина Бања Ковиљача обележила је стогодишњицу Дринске и Гучевске битке традиционалним саборовањем хорова, као и свечаном академијом на којој су свештенство и верни народ Бање Ковиљаче, Трбушнице и Горње Ковиљаче прославили великане, оживели прошлост и са вером у Бога наставили пут у вечност.

Програм у свечаној сали компекса „Пејак Хандел“ започели су драмски уметници КУД Караџић из Лознице који су речју приближили време страдања нашег народа у току Првог светског рата. -Тачно пре сто година моћна аустроугарска сила одлучила је да нападне напаћену и од Балканских ратова измучену земљу Србију и заувек је избрише са карте Европе. Желели су да оскрнави светиње, чекићају гробове, опустоше огњишта, обезглаве домаћине, злостављају српске мајке, сестре и кћери, поробе народ и завладају земљом. Још се нису зацелиле ране српских војника, а већ су се зачули пуцњи преко Дрине и све до Цера , Мачковог Камена и Гучева.

На спаљеним огњиштима остала су побијена тела српских домаћина и њихових чељади. Овакву слику однео је у свом срцу преко Гучева, Албаније и Солунског фронта, Момчило Гаврић, најмлађи каплар на свету и јунак из наше Трбушнице.

На Гучеву се 55 дана водила битка изнад облака. Отворило се небо, киша је данима падала и  испрала  последњу кап крви из тела српских војника и натопила планину Гучево и српску земљу. Од тада је прошао један век, а још се пуши из земље крв предака наших, који се нису борили само за себе, већ за време, векове и потомке.

Путевима предака, речју и срцем присутне је водио мр Драган Крсмановић, историчар из Ужица, који је говорио о тешким страдањима нашег народа, моралном лику српског војника и полагању живота за веру и Отаџбину.

Наступили су Шабачко певачко друштво, мушки хор Невен из Шапца којим је дириговао мр Бранко Ђурковић, Црквени хор „Света Три Јераха“ из Крупња којим је дириговао проф. Горан Андрић и Црквени хор „Сабор српских светитеља“ из Бање Ковиљаче који је водио протођакон Зоран Кокановић. Црквени хор из Бање Ковиљаче је прославио овом приликом и своју крсну славу и обележио десетогодишњицу свога постојања

Најснажнији утисак су оставиле песме које су хорови заједно извели: Хвалите, Српкиња, Ово је Србија, Востани Сербије и Тамо далеко. Чуле су се и речи песама Плава гробница, Наши дани и Дарја Александровна.

Академији су присуствовали синови Момчила Гаврића, најмалађег каплара на свету, и Олга Исаков, кћерка угледног ковиљачког свештеника Миливоја Исакова, који је са верним народом градио храм који је требао бити спомен костурница јунака Првог светског рата. Храм је срушен, а још увек темељи и крипта који су сачувани нису враћени Цркви. Зачуо се глас који позива да се историјска неправда исправи и темељи храма врате Цркви, а две улице у Бањи Ковиљачи понесу имена Гучевских јунака и Момчила Гаврића.

Све је било свечано, а истовремено дирљиво. Чули су се аплаузи, видели уздаси, проливале сузе и пробудила нада за нова бесмртна и непролазна дела.

Свештеник се на крају обратио и заблагодарио свима који су помогли одражавање академије, свима који су дошли и посведочили да је потребно да проносимо славу предака који си животе положили за веру и Отаџбину. Уручене су благодарнице и дарована књига о Момчилу Гаврићу свима који су понели велико бреме за вечна и непролазна дела оплемењена љубављу и осведечена вером.