Сабрања свештенства у Епархији шумадијској

Сабрања свештенства у Епархији шумадијској
Сабрања свештенства у Епархији шумадијској
Сабрања свештенства у Епархији шумадијској
Сабрања свештенства у Епархији шумадијској

Исповест свештенства архијерејских намесништава крагујевачког и лепеничког

У уторак, 24. марта 2015. године, са благословом Његовог Преосвештeнства Епископа шумадијског г. Јована, у Саборном храму у Крагујевцу обављена је исповест свештенства крагујевачког намесништва. Исповедник је био високопречасни протојереј-ставрофор Милан Борота. У среду, 25. марта, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је Литургију пређеосвећених Дарова у храму Свете Петке у крагујевачком насељу Виногради.

Епископу су саслуживали протојереји-ставрофори др Зоран Крстић, Милан Борота, Зарије Божовић и мр Рајко Стефановић, као и протођакони Небојша Јаковљевић и Иван Гашић. Овом литургијском сабрању је присуствовао велики број верника, а посебно деце на челу са вероучитељeм протођаконом Мирославом Василијевићем.

Част да изнесе беседу на тему поста и покајања имао је отац Петар Бранковић. Он је истакао значај ова два хришћанска оружја за борбу против плоти и ђавола, али је нагласио да сам пост није довољан за спасење, јер је оно пре свега онтолошка, а не морална категорија.

Након Литургије уследило је читање реферата на тему „Настанак, развитак и значај Великог поста“ од стране јереја Рашка Стјепановића, сабрата Саборног храма. Уследила је конструктивна вишечасовна дискусија у којој су учествовали сви присутни.

Овај духовни празник је заокружен трпезом љубави која је припремљена у организацији братства храма Свете Петке у Виноградима, на челу са протојерејем Драганом Брашанцем, старешином храма.

Према већ устаљеној традицији, свештенство лепеничког намесништва се окупило на вечерњу службу у понедељак, 23. марта 2015. године у Старој Милошевој цркви у Крагујевцу, где је након вечерњег богослужења обављена исповест. Исповедник је био протојереј-ставрофор Милан Борота, који је обраћајући се свештеницима рекао да је важно да имамо љубави једних према другима и здравог разума. -Апостол Павле нас подсећа да спасење и Христа не гледамо очима већ пре свега вером. Зато ће светлост Христова просветлити све оне који траже спас у Господу нашем Исусу Христу, истакао је отац Милан.

У уторак пете недеље Великог поста, 24. марта 2015. године, Епископ шумадијски г. Јован служио је Литургију пређеосвећених дарова у храму Светог великомученика косовског кнеза Лазара у Белошевцу. Саслуживали су протојереји-ставрофори Саво Арсенијевић - архијерејски намесник, Милан Борота, старешина храма Светог кнеза Лазара протојереј Милован Антонијевић, протојереј Мили Марковић, протођакон Небојша Јаковљевић и ђакон Немања Стојковић. Литургији су присуствовали ученици ОШ Драгуша Луковић Шпанац са вероучитељицом гђом Милевом Пушић Радовић и ученици ОШ Вук Караџић са својом вероучитељицом гђом Иреном Баћић. Ученици обеју основних школа су у потпуности учествовали у богослужењу одговарајући на прозбе и возгласе те узносећи Молитву Господњу и молитву пре причешћа.

Ученицима, верном народу и свештенству се обратио протојереј Милић Марковић који је подсетио на речи апостола Павла „Радујте се свагда у Господу“. -Радост треба да буде садржај вере у Господа и да су деца пример који нас стално подсећа какви треба да будемо. Деца су незлобива и живе у чистоти срца, зато је то мерило наше вере и нашег живота. Они који себе приведу оваквој чистоти срци биће препознати од Оца Небеског да заиста јесу његова деца, истакао је отац Милић.

Богословски рад на тему „Без Христа нема спасења“ написао је јереј Сретко Петковић након чега је вођена плодоносна дискусија .

Извор: Епархија шумадијска