Сабрања у Бечу

Сабрања у Бечу
Сабрања у Бечу
Сабрања у Бечу
Сабрања у Бечу

У суботу, 28. марта 2015. године, Његово Преосвештенство Епископ аустријско швајцарски г. Андреј служио је свету архијерејску Литургију у Саборном храму у Бечу. Саслуживали су архијерејски намесници за Аустрију и Швајцарску, проте Крстан Кнежевић и Станко Марковић, као и протођакон Милош Ждралић.

На крају свете Литургије, Епископ је прочитао молитву пред почетак скупштине и заседања и на тај начин је благословио почетак заједничке седнице Епархијског савета и Епархијског управног одборa Епархије аустријско-швајцарске. После службе, Епископ се бираним речима обратио члановима ових епархијских тела и свима присутнима објаснио овај молитвени чин који се служи у посебним приликама.

Радна седница Епархијског савета и Епархијског управног одборa Епархије аустријско-швајцарске одржана је у библиотеци Црквене Општине Светог Саве у Бечу. На овом редовном заседању чланови Савета су упутили поздравни телеграм Његовој Светости Патријарху Иринеју, а потом је Епископ обавестио присутне о својим делатностима током претходне године. У наставку је усвојен Извештај о раду Епархијског управног одбора за 2014. годину. Прочитане су и усвојене Президијалне одлуке Епископа. Сви аспекти духовног и материјалног деловања у Епархији аустријско-швајцарској размотрени су током вишечасовне конструктивне седнице, у којој су сви чланови учествовали врло активно.

Усвојен је завршни рачун Епархије аустријско-швајцарске за 2014. годину и предлог буџета посебних потреба за 2015. годину.

На крају заседања, Епископ Андреј је заблагодарио присутним члановима Епархијског савета и Епархијског управног одбора на љубави и уложеном труду у вршењу њихове одговорне службе. Осим тога, обавестио је чланове да се осећају слободно да га увек контактирају када имају неко питање или недоумицу и да своју службу схвате као важну, а не као пасивну.

У пету недељу Часнога поста, Његово Пресвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј служио је свету архијерејску Литургију у Саборном храму Светог Саве. Саслуживали Архијерејски намесник за Аустрију протојереј-ставрофор о. Крстан Кнежевић, о. Славиша Божић – настојатељ саборног храма, о. Ненад Михајловић, прота Радомир Никчевић из Митрополије црногорско-приморске, о. Александар Ресимић из Епархије шумадијске и протођакон Милош Ждралић.

На крају Свете Литургије, Епископ је у у веома надахнутој беседи окупљеном народу објаснио неке делове из Јеванђеља по Марку и нагласио значај Спаситељевог пута на страдање, у Јерусалим. Са Господом и ми заједно ходимо, отуда и наш пост, да бисмо кроз богослужења и химнографију Велике недеље пратили сваки час Његовог спасоносног страдања и славног Васкрсења.

После свете Литургије владика Андреј је вернима у храму представио свештенике који су саслуживали и обнародовао да ће после вечерња бити организовано предавање о мисионарској парохији на Малти. Предавач ће бити генерални секретар Парохије на Малти г. Бобан Јовановић. На крају службе, Владика је свима окупљенима поделио антидор.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска