Сабрања у Бихаћко-петровачкој епархији

Сабрања у Бихаћко-петровачкој епархији
Сабрања у Бихаћко-петровачкој епархији
Сабрања у Бихаћко-петровачкој епархији
Сабрања у Бихаћко-петровачкој епархији

Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије служио је 28. марта 2015. године свету Литургију у храму Светих апостола Петра и Павла у Босанском Петровцу.

Пре свете Литургије свештеници и свештеномонаси Епархије бихаћко-петровачке су приступили светој тајни исповјести, а у Литургији светом причешћу.

На крају Литургије, епископ Атанасије је одржао бесједу у којој је нагласио значај свете тајне исповјести позивајући се на одговорни значај свједочења и положај свештеника у повјереном му народу и потсетио свештенство и свештеномонаштво на неопходност константног ослањања на самог Христа, Који је „крајугаони камен“.

После Литургије у сали Епископије одржан је семинар о регистрацији црквених јединица Епархије бихаћко-петровачке у Министарству правде БиХ, важности уписа црквених општина и манастра у Регистар за Српску Православну Цркву у БиХ, којим се доказује контиутет црквних јединица као институција пред другим правним лицима и њихово институционално дуговјековно постојање у све више опустошеним селима и градовима Крајине, као и могућностима и начинима пријава свештеника у државним институцијама ради остваривања пензијског и здравственог осигурања преко црквених општина. За данашње предавање ангажована је стручњак у овој области гђа Милијана Ласица из Сарајева.

Епископ Атанасије је на крају семинара захвалио предавачу на труду и излагању и позвао свештенство и свештеномонаштво на трпезу љубави која је уготовљена за ову прилику у етно-селу „Чардаклије“ у Врточу код Босанског Петровца.

Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-перовачки г. Атанасије посјетио је у пету недјељу Васкршњег поста, 29. марта 2015. године, парохију хадровачку, гдје је у храму Вазнесења Господњег у Будимлић Јапри началствовао светом архијерејском Литургијом. Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор Петар Миловац, парох оштролучки, протојереј- ставрофор Саво Јанковић, прох великорујишки, протојереј-ставрофор Карађорђе Дерајић, парох блатњанско- бушевићки, јереј Ален Марић, парох сански, и протођакон Никола Перковић.

Благопоучном бесједом епископ Атанасије подсјетио је окупљене вјернике на значај духовног живота, сјећајући се Свете Марије Египћанке и препоручујући вјернима да у њеном Житију пронађу мотив за сопствено покајање, јер је оно нужно како би човјек, Божијом благодаћу, започео тајанствени ход ка Горњем Јерусалиму.

По завршетку Литургије, у просторијама Основне школе „Петар Шкундрић“ у Будимлић Јапри, приређена је трпеза љубави, коју је за ову прилику припремио надлежни парох прота Миладин Тешановић заједно са својим парохијанима. Духовном саборовању у Будимлић Јапри присуствовао је и начелник Општине Оштра Лука г. Драган Станар са сарадницима.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка