Сабрања у Бијелом Пољу

Сабрања у Бијелом Пољу
Сабрања у Бијелом Пољу
Сабрања у Бијелом Пољу
Сабрања у Бијелом Пољу

У суботу, 14. фебруара у цркви Светог Николаја, у Никољцу, служена је заупокојена литургија и парастос. Литургију су служили протојереј-ставрофор Мираш Богавац, уз саслужење протојереја Дарка Пејића и јереја Николе Скопљака.

Отац Никола је бесједећи о Задушницама, дану посвећеном сјећању на упокојене праоце и оце наше, и све упокојене у вјери православној, казао да се вјерници на овај свети дан окупљају на светој Литургији, за покој душа у Господу уснулих.

"Каже Христос у једном Јеванђељу да човјек овдје не живи за себе, него живи за Христа и не умире за себе, него умире за Христа. Први човјек када је дошао на овај свијет, дато му је име Адам, што значи – црвена земља. Он је био створен за живот вјечни, за добро и спасење. Међутим, прекршивши ону заповијест коју му је дао Бог, човјека и Бога управо раставља смрт."

"Овдје смо се окупили како бисмо се помолили за покој душа, да би се душе наших покојника настаниле у рајска насеља, гдје нема болести ни туге ни уздисаја него гдје је живот вјечни. Човјек свој земаљски живот завршава смрћу, а ми православни хришћани вјерујемо у загробни живот. То увјерење нам дарује онај најрадоснији празник, а то је Васкрсење Христово. Управо смисао нашега живота овјде јесте да се спремимо за пут вјечни. Уколико желимо да урадимо оно што је најбоље за душу наших покојника, треба да се молимо и донесемо у цркву кољиво– жито,које се кува за наше ближње који су се упокојили у Господу“, бесједио је о. Никола.

У цркви Светих Апостола Петра и Павла у недјељу, 15. фебруара, Литургију је служио протојереј Дарко Пејић.

Он је у пригодној бесједи подсјетио вјернике да су се у данашњем дану сусрела два празника – Сретења Господњег и Месопусне недјеље, или, како је још називају Недјељом страшног суда.

"Сретење Господње је Богородични празник. Односи се на на ону реченицу из Старога завјета пророка Исаије, који је пророкујући о доласку Христовом записао: "Дјевојка ће затруднити и родиће сина, Емануила – с нама Бог“, што ће рећи Бога."

"Он је хтио да напише млада жена, рачунајући по људској мудрости и памети, да не може дјевојка затруднити. Међутим, Анђео Господњи му је задржао руку и рекао: Не мијењај писма Симеоне, а као доказ те реченице ево нећеш умријети док се то не збуде. "

"Он је живио у другом вијеку прије рођења Христовог, и имао је више од 140 година када се Христос родио. И када је Богородица заједно са Јосифом довела Младенца у храм, Дух Свети је довео и Симеона. Узимајући Богомладенца у руке Старац Симеон је рекао: "Сада отпушташ у миру слугу Твога, Господе, по ријечи Твојој; јер видјеше очи моје Спасење Твоје, које си уготовио пред лицем свих људи".

"Међутим, још једно пророштво он је изрекао, обраћајући се Богомајци: "Овај лежи да многе подигне и обори у Израиљу".

"Драга браћо и сестре, сваки човјек који се сретне са Христом или устаје или пада, у зависности до тога да ли Га доживљава као Сина Божијег, као што је то учинио разбојник са крста, који је устао и први узлетио за Христом у Царство Небеско, зато што Га је познао и исповиједио као Сина Божијег. Сретање човјека са Богом, народ тумачи на начин што се каже сретају се зима и прољеће.
Зима, која је симбол мртвила и пролазности и прољеће, које је симбол буђења и свега живога. Е то је, браћо и сестре, сусрет човјека са Богом. Са једне стране је живот, с друге лед и смрт. Све зависи од нас, каквога ћемо срца бити, да ли нам је срце залеђено за Христа, или ћемо наћи Христа."

"Друго Јеванђеље је Јеванђеље Страшнога суда, у којем се каже: Доћи ће Христос са свим Анђелима. До тог тренутка, до свог Другог доласка је Господ слао понеког Анђела по потреби људима, саопштавао вољу Божју, као што је Архангел Гаврило Богородици објавио да ће родити сина, ...као што су Пророцима објавили дио Истине о Богу. Међутим, у Другом доласку Христос неће доћи као убоги просјак, који нема гдје ни главу да склони на земљи. Други долазак Христов ће бити у слави са свим Анђелима својим. И каже, сабраће све људе, од Адама и Еве до последњих и разлучиће их. Све ће се то десити у једном трену, и одвојиће их на десну и лијеву страну, као што пастир одваја овце и јарад. И рећи ће онима са десне стране: "Ходите благословени Оца Мојега“ , бесједио је о. Дарко.

Он је подсјетио на јеванђелску причу у којој Христос каже: "Гладан бијах и нахранисте ме, жедан бијах и напојисте ме, гост бијах и примисте ме, болестан бијах и посјетисте ме, у тамници бијах и обиђосте ме. Када Господе то би, питаху праведници? Када Те видјесмо гладна и жедна и у тамници.Тада им Спаситељ открива тајну: Када учинисте једноме од ове (моје) браће“, то јест када учинисте једном човјеку, сиромаху, ма ком човјеку добро у име моје, ви уствари "мени учинисте“.

"Онима с друге стране ће рећи: Идите од мене проклети у огањ вјечни. Гладан бијах не нахранисте ме, жедан бијах не напојисте ме, болестан бијах не посјетитисте ме, у тамници бијах не обиђосте ме. И опет исто питање када Господе, када то не учинисмо и Он каже: "Када не учинисте једном од ове мале браће, мени не учинисте“.

"Браћо и сестре, немојмо да дозволимо себи да тражимо изговоре, јер када Господ дође само ће бити једно или друго, рај или пакао. Некрштеноме нема оправдања да живи некрштен, нема оправдања да у Свету недјељу неко није у цркви, ништа га неће оправдати. Исто је са родитељима који не утичу на своју дјецу и не моле се једни за друге, за хришћане и нехришћане“, казао је о. Дарко.

У четвртак пренос моштију Светог Харалампија

Он је истакао да ће у четвртак, 19. фебрауара у овој цркви бити служена Света архијерејска литургија, коју ће служити Епископ будимљанско- никшићки г. Јоаникије. "Тог дана ће из цркве Светог Николаја у Никољцу бити пренесен дио моштију Светог Свештеномученика Харалампија, пошто је ово саборни храм“, казао је о. Дарко и додао да ће се, уз благослов владике Јоаникија, једном недјељно читати акатист Светом Свештеномученику Харалампију.

Извр: Епархија будимљанско-никшићка