Сабрања у Далмацији

Сабрања у Далмацији
Сабрања у Далмацији
Сабрања у Далмацији
Сабрања у Далмацији

Брибир - На празник Светих Јоакима и Ане, Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије служио је свету архијерејску Литургију у храму посвећеном овим светитељима у Брибиру. Присутним верницима епископ Фотије се обратио речима о животу ових двоје богоугодника који су били достојни благослова да постану родитељи Пресвете Богородице:

- Јоаким и Ана живели су увек мирним и богоугодним животом и чинили добра и милосрдна дела, трошећи само трећину свога иметка на себе, а друге две трећине разделише сиромасима и придарише светом храму. Дане су проводили у спокоју и молитви и прође тако педесет година како живеше у браку, а нису имали деце. Једном приликом када одоше у Јерусалим да принесу жртву Господу укори их свештеник речима да нису достојни да се од њих прими дар, јер немају деце. Након тога и остали људи почеше их омаловажавати, а они се вратише кући са великом тугом у срцу. Јоаким одлучи да се осами у пустињи и посвети молитви, тражећи од Господа само једно – да учини чудо и подари им дете. Благочестива Ана за то је време остала код куће где је и она дане проводила молећи од Бога помоћ. Добри Господ не оста глув на њихове молитве те посла свога анђела који се прво јави Јоакиму, а затим и Ани и објави да ће добити преблагословено дете, ћерку кроз коју ће доћи спасење овом свету. Та реч се обистини и Јоаким и Ана, иако већ стари, постадоше отац и мајка мајке Божје. Због њиховог благочестивог живота и непресушне вере у Господа која је учинила да на свет донесу Богородицу, овим великим светитељима посвећен је данашњи празник и, поред многих цркава у свету, храм Светих Јоакима и Ане у Брибиру. У току је обнова ове цркве, али је потребно још доста труда да се она у потпуности обнови и заврши. Ако Бог да, следеће године требало би да добије нови иконостас и да се још доста уради на њеном уређењу, рекао је Епископ Фотије. Многи од храмова широм Далмације потичу из времена када су људи градили без помоћи технике и технологије, носећи камен неретко на својим леђима, па самим тим представљају не само велике светиње, већ и прави доказ јачине и дуговечности далматинског православља, као и непоколебљиве жеље овдашњих људи да имају своје место за сабрање и молитву. Управо зато је заједничка мисија свих нас, сваштенства и народа, да сваку од ових цркава обновимо и на тај начин очувамо своју веру, али и завештање наших предака.

Радучић - На празник Рођења Пресвете Богородице свету Литургију у храму Светог великомученика Георгија у Радучићу служио је надлежни парох јереј Бојан Савић. Окупило се педесетак вјерника у храму, а њих десет се причестило. По заамвоној молитви преломљен је славски колач и освећено славско жито. Потом је извршено прекађивање гробова свих оних који почивају на гробљу поред храма. Трудом начелника општине Ервеник г. Предрага Бурзе, припремљено је послужење испред храма за сав окупљени народ.

Билишан - На празник Рођења Пресвeте Богородице Епископ далматински г. Фотије служио је свету архијерејску Литургију у Билишанима, уз саслужење свештенства Епархије далматинске. У својој беседи владика Фотије је сабраном народу честитао храмовну славу и рекао да ће се наставити радови на обнови њиховог храма. Говорећи о самом празнику, Владика је рекао да је Пресвета Богородица заштитница не само ово светог храма који је њој посвећен, него и свих храмова и манастира у насој епархији и цјелокупне Цркве Христове. После свете Литургије пререзан је славски колач у част храмовне славе, а потом је приређена трпеза љубави у Црквеној општини Обровац.

Извор: Епархија далматинска