Сабрања у Епархији осечко-пољској

Сабрања у Епархији осечко-пољској
Сабрања у Епархији осечко-пољској
Сабрања у Епархији осечко-пољској
Сабрања у Епархији осечко-пољској

Борово Насеље - Традиционално на празник Покрова Пресвете Богородице, 14. октобра 2015. године, у боровонасељском храму Светог краља Стефана Дечанског одржана је Света тајна јелеосвећења. Свету тајну су обавили протојереј-ставрофор Слободан Блажић, парох боровонасељски, протојереј Саша Кузмановић, парох трпињски, протојереј Љубенко Јовић, парох бршадински и протонамесник Ненад Лазић, парох Друге тењске парохије. Након молитве, у црквенопштинској сали је уприличена трпеза љубави.

Јагодњак - Већ дуги низ година у Парохији Јагодњак траје обнова грађевинских објеката. У протеклих седамнаест година ова Црквена општина је једно велико градилиште. Црквена кућа страдала је у пожару 2007. године и генерално је обновљена, од темеља до крова. Стара Исповедна школа у порти цркве, подигнута 1897. Године, такође је генерално обновљена. Крст у порти из 1810. године извађен је из земље и у потпуности обновљен 2013. године.

На обнови цркве Светог Оца Николаја у Јагодњаку ради се више година, али ове године је кренула генерална обнова. Са цркве је потпуно уклоњен стари малтер, фугне очишћене и поново је омалтерисана, кровиште торња је потпуно ново и бакром покривено. Крст за торањ израђен је од инокса, а затим је опшивен бакром те позлаћен двадесетчетири каратним златом.

Ово је био повод за канонску посету Јагодњаку Његовог Преосвештенства Епископа осјечкопољског и барањског Господина Г. Лукијана, 11. октобра 2015. године. После вечерње службе, уз молитвено учешће свештенства из сва три намесништва Епархије осјечкопољске и барањске,  Владика Лукијан је освештао нови крст за торањ цркве. На 290-ту годишњицу ове цркве, први пут у својој  историји, засијаће позлаћени крст на њеном торњу.После освећења овог крста, Владика је осветиио обновљен мермерни Крст у порти, те стару црквену школу, која је генерално обновљена пре две године, те у њој отворен дечији вртић.

После освећења овог здања, Преосвећени Владика се у цркви обратио присутним верницима, честитајући на досадашњем прегалаштву свештенику Слободану Мајкићу, а тако и свима онима који су помогли обнову цркве и осталих црквених објеката. Између осталог, Преосвећени је рекао: „Господ Исус Христос је похвалио веру Светог Апостола Петра, и рекао му да ће на таквој вери сазидати Цркву своју. Кроз две хиљаде година, Црква је остала неразорива грађевина. Слушајте вашег свештеника, он пожртвовано ради, обновио је црквену кућу после пожара, Крст у порти, стару црквену школу и сада генерално обнавља цркву. Дуги низ година познајем прилике у овој Црквеној општини и Парохији, али никада се није радило колико се данас ради…“

Ова велика радост у Јагодњаку употпуњена је свечаном трпезом љубави за све присутне, која је одржана у згради Општине.

Каранац - На дан Светог мученика Калистрата, 10. октобра 2015. године, Црквена општина и Парохија из Каранца, добила је своју светињу у планини, своју гору Тавор.
Наиме, тога дана, прво, служено је вечерње богослужење на коме је началствовало Његово Преосвештенство Православни Епископ осјечкопољски и барањски Господин Г. Лукијан, уз саслужење високопречасног протојереја-ставрофора, архијерејског заменика, секретара Епархије осјечкопољске и барањске и архијерејског намесника осјечког г. Ратомира Петровића, архијерејског намесника барањског, протојереја-ставрофора Михајла Маријанца, протојереја-ставрофора Владе Кљајића пароха у пензији, те високопречасног протојереја Александра Вукадиновића, пречасног протонамесника Драгана Вукадиновића и протођакона Драгана Сердара.

У току богослужења Његово Преосвештенство је осветио новопостављени крст у част празника Успенија Свете Ане и поучио благочестиви народ истинској и правој вери, изнад свега заблагодаривши Богу што је подарио оволику веру, те захваливши се свима који су на било који начин омогућили и допринели да се ова светиња успостави.

И ову Црквену општину и Парохију обасјала је таворска светлост, где ће српски православни народ да призноси молитве Светој Ани, у славу Свете јединосушне и нераздељиве Тројице, Оца и Сина и Светог Духа.
После обављеног чина освећења крста, у сеоском Дому културе уприличена је заједничка трпезу љубави.

Извор: Епархија осечко-пољска