Сабрања у Епархији сремској

Сабрања у Епархији сремској
Сабрања у Епархији сремској
Сабрања у Епархији сремској
Сабрања у Епархији сремској

Велики број верника окупио се у недељу, 22. марта 2015. године, у храму Светог оца Николаја у Старим Бановцима да учествује у светој Литургији и да принесе своје молитве Господу. Света Литургија је заиста необичан и чудесан догађај који спаја небо и земљу а овог дана учесници литургијског сабрања које је предводио протојереј-ставрофор Душан Петровић, ректор Карловачке богословије у пензији, имали су прилику да се увере у то: свештенослужитељи у олтару призваше Дух Свети и узносише молитве Творцу неба и земље, свега видљивог и невидљивог.

Црквени хор „Свети Владика Николај“ из Нове Пазове и верни народ што је уз хор узносио песме хвале и славе Господу, допринео је да ово богослужење остане у сталном сећању свих ученика. У литургијској омилији протојереј-ставрофор Душан Петровић пренео је благослов пастира Цркве Божје у Срему,  епископа Василија, ставио акценат на духовну страну поста која треба да се огледа првенствено праштањем и навео је неколико примера из своје богате пастирске службе. Пдсетио је да је код Срба нарочито присутан проблем непраштања међу ближњима; поменуо је и проблем „вукова у овчијој кожи“ тј. разноразних секташа чији је једини циљ да човека духовно осиромаше, али често и материјално.

Круна свега било је причешће скоро свих сабраних у храму међу којима је било доста  мале деце у наручју својих родитеља и полазника верске наставе.

Свештенство овог светог храма пуно труда улаже у двоструку обнову живота Цркве Божије у Старим Бановцима. Материјална обнова иде својим током и већ је видљива на сваком кораку. Духовна обнова и њени резултати најбоље су се видели овог дивног дана који је творевина Господња, дан да се радујемо и веселимо Њему…

У петак четврте седмице поста, 20. марта 2015. године, у Прхову свету Литургију пређеосвећених Дарова служили су протојереј Кристо Алексић, јереји Никола Деспот и Александар Маџаревић, ђакони Слободан Вујасиновић и Дарко Кончаревић. Свештенству и вероучитељима исповедник је био протојереј-ставрофор Божо Совиљ, који је пренео благослов Епископа сремског Василија. После свете тајне исповести почела је света Литургија, коју су појањем украсили за то одређени свештеници и вероучитељи. За причешће су се спремила сва деца из овог малог села, поучени од свог вероучитеља ђакона Јована Стегњаића.

Извор: Епархија сремска