Сабрања у Јагодини и Лазаревцу

Сабрања у Јагодини и Лазаревцу
Сабрања у Јагодини и Лазаревцу
Сабрања у Јагодини и Лазаревцу
Сабрања у Јагодини и Лазаревцу

Јагодина - У понедељак, 19. октобра 2015. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је свету Литургију у храму Свете Петке у Јагодини. Саслуживали су архијерејски намесник белички протојереј Небојша Младеновић, протојереј-ставрофор Радосав Станковић, протојереј Александар Гајић, јереј Милан Ђорђевић и ђакони Нинослав Дирак и Небојша Јаковљевић.

Бројном народу који је испунио новосаграђени јагодински храм, владика Јован се обратио надахнутом беседом у којој је између осталог истакао важност нашег угледања на светитеље. Иако је Свети Тома у народу познат као „неверни Тома“, тај библијски догађај се збио управо због нас, како би ми увидели важност наше вере у Христово Васкрсење.Човек који је цео живот посветио проповедању Христа, мора бити веран.

Присутни ђаци веронауке узели су активно учешће у Светој Литургији кроз певање, које је крунисано сједињењем са Богом кроз Свето Причешће.

Након замовне молитве, Епископ Јован је породици Милутиновић из Јагодине пререзао славски колач. Свештенство храма је од стране Епископа добило даља упутства за уређење црквене порте.

Лазаревац - У уторак, 20. октобра 2015. године, када наша Црква прославља светое мученике Сергија и Вакха, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу. Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор Златко Димитријевић, архијерејски намесник колубарско-посавски, протојереј-ставрофор Александар Новаковић, јереј Дејан Антић, гост из Београда, јереј Игор Обрадовић као и протођакон Иван Гашић и ђакон Никола Урошевић. За богослужбено благољепије побринуо се хор „Свети Димитрије“ из Лазаревца, предвођен диригентом, протонамесником Владимиром Стојковићем.

Следујући древној црквеној пракси и отачким учењима, у оквиру литургијског Сабрања, Владика Јован је крстио малу Милицу, ћерку лазаревачког свештеника Владе Димитријевића и његове супруге Наташе.

Обраћајући се присутним верницима Преосвећени је све подсетио да служећи Свету Литургију ми призивамо благодат на наш принос. Литургијом благодаримо Богу за целокупну творевину, на првом месту за човека који је жељан спасења и вечног живота. А спасење и вечни живот задобијају се Крштењем и Причешћем. Крштење се назива другим, духовним рођењем, које је рођење за живот вечни. Тако је и данашње Крштење мале Милице њено духовно рођење за живот вечни. Овим се она уводи у заједницу љубави са Богом, другим људима и са целом творевином. Улазак у заједницу са Богом бива кроз Христа. Кроз Христа сви постајемо синови Божији исто онако како је Господ наш Исус Христос Син Божији. Док је природно рођење делење детета од мајке, духовно рођење је сједињење са Богом и другима. Духовно рођење је сједињење са заједницом крштених, са Црквом. Делење и удаљавање од другога је последица пада и одводи нас у смрт. Крштење као духовно рођење је сједињење многих  у Једном, у литургијском сабрању. Све што не увире и извире из Литургије осуђено је на пропаст. Супротно овоме, све оно што увире и извире из Литургије, залог је вечног живота. Зато је и Крштење мале Милице, њено духовно рођење литургијски чин.

Ова радост рађања за вечност могла се живо осетити и видети на лицима свих који су учествовали у Сабрању. Након Светог Причешћа, којем је приступио велики број окупљених верника, и након пострига косе и уцрковљења новокрштене Милице, литургијско славље настављено је у свечаној сали парохијског дома у Лазаревцу, у коме је за присутне приређено је послужење и треза љубави, трудом протонамесника Владе Димитријевића и његове породице.

Извор: Епархија шумадијска