Сабрања у Кули и Оџацима

Сабрања у Кули и Оџацима
Сабрања у Кули и Оџацима
Сабрања у Кули и Оџацима
Сабрања у Кули и Оџацима

У навечерје празника Светог апостола и јеванђелисте Марка, празнично бденије служили су презвитери Далибор Купусовић, Александар Зељковић и Зоран Регодић. На празник Светог апостола и јеванђелисте Марка, у богочуваном граду Кули, свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ јегарски г. Јероним уз саслужење свештеника: Дејана Станојева, архијерејског намесника бечејског, Милана Узурова, Далибора Купусовића, Петра Трифуновића, Жељка Васића, Борислава Тошића, Александра Зељковића, Зорана Регодића и ђакона Мирослава Николића.

После прочитаног Јеванђеља, Његово Преосвештенство Епископ јегарски господин Јероним обратио се сабраном народу, и говорећи о животу Апостола Господњег, богонадахнутим речима истакао: Ако је Марко био сведок драме у Гетсиманском врту, то јест – Христовог страдања; сусрет са Исусом те ноћи у метежу издаје, хватања, бекства открио је Марковој души Тајну божанске драме. Тако је Марко, нехотице, постао судеоник Тајне Спасења. У часу када Христос губи једног блиског ученика – Јуду Искариотског, апостола који га је издао, Исус добија Јеванђелисту. Један безимени младић ће кроз хиљаду година својим речима стварати нове апостоле за дело проповедања Христове вере. Марково Јеванђеље је једноставно, јер он није ни историчар ни биограф, и његове тежње нису такве – ни историјске ни биографске, као ни код других Јеванђелиста. Главни мотив и тема Марковог Јеванђеља јесте блага вест и порука Божија – Јеванђеље. Вест о приближавању Царства Божијег – испунило се време и приближило се Царство Божије, покајте се и верујте у Јеванђеље. Идите у сав свет и објавите Јеванђеље сваком створењу.“

По заамвоној молитви, Владика Јероним је по благослову и одлуци Његовог Преосвештенства Епископа бачког Иринеја пречасном презвитеру Александру Зељковићу, доделио звање протонамесника, као јасно сведочанство за пожртвованост и љубављу испуњен труд и рад на духовној њиви. Лепотом и хармонијом украшено је било и појање појаца Школе црквеног појања „Свети Јован Дамаскин“ из Новога Сада.

Истога дана, вечерње богослужење служили су свештеници Јован Кезан, Жарко Благојевић, Предраг Толимир, Дарко Јелић, Александар Зељковић и Зоран Регодић. Презвитери Јован Кезан и Александар Зељковић честитали су овогодишњем куму, господину Борису Струњашу и сабраном народу празник и храмовну славу, а потом је залог славског колача за следећу годину преузео благочестиви господин Радован Ковач.

Оџачани су и ове године на достојан начин обележили своју храмовну славу, празник Спаљивања моштију Светог Саве. У навечерје славе, празнично бденије служили су протонамесник Радивој Веселиновић,  презвитер Никола Темеринац и домаћин славе, протонамесник Бранко Вујиновић. Светом Литургијом началствовао је високопречасни протонамесник Владан Симић, секретар Епископа бачког, који је одржао пригодну проповед поводом празника славе и празника Недеље жене Самарјанке, и поучио присутне о важности литургијског живота за све нас. Након свете Литургије извршен је трократни опход око храма и освештана је новопостављена биста блаженопочившем епископу бачком доктору Иринеју Ћирићу. Вечерњим богослужењем је началствовао протонамесник Милан Узуров уз саслужење дванаест свештеника. После вечерњег богослужења и резања славског колача, протонамесник Александар Игњатов одржао је пригодну беседу, којом је подсетио присутне на важност човековог пребивања у заједници са Богом, које је незамисливо без литургијског живота и подвига.

Овогодишњи кум, Миша Јововић, предао је кумство Данилу Маринковићу, а као дар храму у Оџацима приложио је алуминијумска врата на уласку у црквену дворану и значајна средства за подизање бисте блаженопочившем епископу бачком Иринеју Ћирићу.

Извор: Епархија бачка