Сабрања у Митрополији аустралијско-новозеландској

Сабрања у Митрополији аустралијско-новозеландској
Сабрања у Митрополији аустралијско-новозеландској
Сабрања у Митрополији аустралијско-новозеландској
Сабрања у Митрополији аустралијско-новозеландској

Слава Светопокровског манастира у Талонгу. Коло српских сестара из Фелмингтона помаже српски народ на Косову и Метохији.

Фелмингтон - Коло српских сестара Мајка Југовића при цркви Светог Саве у Флемингтону, прославило је своју заветну славу Покров Пресвете Богородице, 11. и 14. октобра 2015. године. Недељна прослава била је предвођена Његовим Преосвештенством г. Иринејем, Епископом Митрополије аустралијско-новозеландске.

По свршетку свете архијејреске Литургије на којој су саслуживали надлежни парох протонамесник Саша Чолић и секретар Митрополије ђакон Александар Ивановић, Епископ је осветио славска знамења и очински благим речима похвалио вредноћу и несебичност чланица Кола сртпких сестара на челу са гђом Мирјаном Поповић. За домаћицу славе следеће године пријавила се гђа Славица Опачић.

Сви овогодишњи гости су били почашћени славским ручком послуженим у парохијском дому. Сестре су и овом приликом показале своје ненадмашно гостољубље. Такође, настављајући путем који су још 1903. оснивањем првог Кола српских сестара утрли великани српског народа, међу осталима и Бранислав Нушић и Надежда Петровић, ради помоћи поробљеном српском народу у тадашњој Старој Србији, наше сестре су наставиле прикупљање помоћи за народне кухиње за српски народ на Косову и Метохији. У мају су у ову сврху сабрале 3.500 долара а овом приликом још 1.800 долара, уз решеност да и убудуће сав прилог са своје славе додељују за помоћ опстанку нашег народа.

У наставку прославе, на дан празника Покрова Пресвете Богородице, 14. откобра, протонамесник Саша Чолић је заједно са протојерејем-ставрофором Владиславом Ђорђевићем служио свету Литургију, после чега је за госте послужен славски ручак.

Талонг - Покров Пресвете Богородице, успомена на јављање Пресвете Богородице народу на свеноћном бденију и заштитом под њеним светим омофором, у Цариграду у десетом веку, храмовна слава Светопокровског манастира у Талонгу прослављена је светом архијерејском Литургијом у среду 14. октобра 2015. године.

Свету Литургију је служио Његово Преосвештенство г. Иринеј, Епископ Митрополије аустралијско-новозеландске, уз саслиживање протојереја-ставрофора Илије Драгосављевића, администратора манастира, презвитера Серафима Слејда из Руске Православне Заграничне Цркве, који је аборинџанског порекла и парох Мисионарске парохије за аустралијске домородце „Свети Јован Шангајски" у Ганингу и капелан домородцима у затворима у Новом Јужном Велсу, протођакона Животе Петровића и ђакона Александра Ивановића.

Његово Преосвештенство г. Иринеј пре почетка Литургије рукопроизвео је г. Миладина Трипића у чтеца, а потом и у чин ипођакона. Господин Трипић је завршио трогодишњи теолошки курс „Свети архиђакон Стефан" у САД, под покровитељством Антиохијске Православне Цркве у Северној Америци.

Домаћица овогодишње славе, гђа Душанка Вукоман из парохије Саборног храма Лазарице у Александрији, приредила је богато послужење у манастирској трпезарији за све присутне.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска