Сабрања у Риму, Удинама и Салцбургу

Сабрања у Риму, Удинама и Салцбургу
Сабрања у Риму, Удинама и Салцбургу
Сабрања у Риму, Удинама и Салцбургу
Сабрања у Риму, Удинама и Салцбургу

Салцбург - У суботу, 17. октобра 2015. године, Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј посетио је поводом празника Покрова Пресвете Богородице парохију у Салцбургу која прославља престони празник - храмовну славу. Епископа су дочекали свештеници парохије салцбуршке уз присуство суседних пароха. Вечерње је служио отац Ново Лазић. Епископ се обратио свештенству и  присутним верницима пригодном беседом, а затим је одржао кратак састанак са свештенством из Салцбурга и околних парохија.

У недељу, 18. октобра, владика Андреј је началствовао светом архијерејском Литургијом уз саслужење протојереја Србољуба Ђокића, јереја Дарка Кнежевића, Александра Станковића, Николе Пантића, ђакона Филипа Милуновића и ђакона Јована Говедарице. Литургију је складним појањем улепшао хор Црквене општине Светог Саве из Беча под  диригентском палицом гђице Бисерке Васић. Током свете Литургије, Епископ је рукоположио ђакона Јована Говедарицу у чин свештеника. Владика се обратио се присутним верницима и појаснио детаљно сам чин и узвишеност свештенослужења. Отац Јован ће бити први парох салцбуршки и настојатељ Покровског храма.

После свете Литургије, извршен је опход око храма и пререзан је славски колач. Епископ је затим поздравио конзула Републике Србије у Салцбургу г. Владимира Новаковића као и представнике Римокатоличке Цркве ђакона Мр. Матијаса Холу (Mathias Hohla), сестру Катарину из Фрањевачког монашког реда из Браунауа као и сав присутни верни народ изразивши радост што су се окупили у великом броју. На крају је и новорукоположени јереј Јован Говедарица поздравио Епископа и свештенике, затим хор, уважене госте као и сав присутни верни народ и по први пут поделио нафору својој пастви.

Удине - Мисионарска парохија у Удинама прославила је 18. октобра 2015. године престони празник - храмовну славу, Светог Стефана Српског Слепог, страдалника и последњег Деспота Српског. У недељу, 18. октобра 2015. године, на спомен Светог Деспота, свету Литургију служио је парох тршћански Рашко Радовић, архијерејски намесник за Италију и администратор мисионарске парохије, и парох бечки Ненад М. Михајловић, архијерејски намесник за североисточну Аустрију као изасланик Његовог Преосвештенства Епископа г. Андреја. Певницу су водиле попадија Надица Михајловић и гђица Јована Пантић, заједно са чтецом и појцем г. Душаном Тодосијевићем из Беча, а уз помоћ неколицине других појаца.

Позиву да буде гост црквене славе одазвао се пречасни дон Антонио Гранате – римокатолички свештеник у капели коју као парохијску цркву користе наши верници у Удинама. Позиву се одазвао и осведчени пријатељ Срба – римокатолички свештеник дон Роберто из парохије Сакро Коре. Они су присуствовали светој Литургији. На слави је учешће узео и kонзул из Трста г. Љубомир Мирковић. На предлог надлежног пароха Архијерејском граматом одликовани су парохијани г. Душан Павловић. г. Дејан Љушкић и г. Велибор Костић. Свечану славску трпезу припремио је кум славе за ову годину – г. Небојша Миладиновић са породицом из Удина.

Рим - Скупштина Српске православне црквене општине Светог Саве у Риму одржана је 17. октобра 2015. године у Амбасади Републике Србије у Риму у присуству 15 чланова општине. Скупштини су присуствовали и представници Амбасаде Републике Србије у Италији Конзул гђа Драгана Љубојевић и војни аташе г. Ћулафић. Седница је почела молитвом. Председник Владимир Мицић подвукао је да се до сада рад Црквене општине састојао највише у хуманитарним активностима, као и организацији богослужења. Нагласио је да се Срби мало одазивају на позиве Црквене општине и да је неопходно осавременити начин комуникације. Предложио је да се богослужења у Риму одржавају једне суботе у месецу у руској цркви. Говорећи раду Кола српских сестара рекао је да се рад углавном састојао у прикупљању хуманитарне помоћи.

Затим је протођакон Зоран Андрић, изасланик надлежног Епископа, пренео поздраве и архијерејски благослов надлежног Епископа чалановима Црквене општине и пожелео им успешан и плодоносан рад.

Потом се верницима обратио прота Рашко Радовић који је говорио о Цркви као заједници која наставља дело Христово да приводи људе спасењу. Епископ у складу са Христовом учењем и канонима уз помоћ народа организује црквени живот ради што боље мисије у својој Епархији. Све установе у Цркви од најмање до највеће раде на том заједничом делу и стога морају да раде синхронизовано као живи организам, где мањи служи већем а сви заједно Богу. Преточено на нашу реалност то би значило да су мање јединице у цркви као што је парохија и Црквена општина подређене Епископу без чијег знања ништа не бива у Цркви. Тако би и наша Црквена општина у Риму најбоље послужила том циљу када би се ускладила са Уставом Српске Правсоалвне Цркве.

На крају је конзул Драгана Љубојевић у име амбасадорке Хрустановић поздравила присутне. По завршетку избора приређено је послужење добротом гђе Борке Зељковић. Током послужења верници су љубазно разговарали са свештеницима.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска