Сабрања у Сиднеју

Сабрања у Сиднеју
Сабрања у Сиднеју
Сабрања у Сиднеју
Сабрања у Сиднеју

У недељу, 4 . јануарa 2015, на празник Светих Отаца, владика Иринеј служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог архиђакона Стефана у Рути Хилу. Саслуживали су му протојереј-ставрофор Србољуб Милетић, локални парох, и  протојереј-ставрофор Милан Пајкановић из Бања Луке, протосинђел Силуан (Мракић), као и протођакон Петар Мракић. Прислуживао је ипођакон Вељко Мракић а певницу је предводио гост из манастира Острог, монах Арсеније (Јовановић).

По прочитаном јеванђељу владика Иринеј представио је оца Арсенија као једног од даровитијих беседника у Српској Православној Цркви и замолио га да поучи верни народ. Отац Арсеније је затим одржао надахнуту беседу.

По причешћу верника бројна деца ове парохије, помогнута и од стране Владике, везали су у храму оца своје парохије проту Србољуба, који је своју слободу ”откупио” зналачки припремљеним даровима. Владика Иринеј је такође деци поделио поклоне уједно их поучавајући о значају овог празника, како о Оцима, тако и о Детинцима и Материцама.

Отац Арсеније (Јовановић) одржао је два предавања у Сиднеју, прво предавање на српском језику у цркви Светог Саве у сиднејском насељу Флемингтон 3. јануара, а друго сутрадан у недељу, на енглеском језику, у Саборном храму Светог кнеза Лазара у Александрији.

Одзив верника на ова предавања је врло пријатно изненадио и свештенство сиднејског намесништва које се потрудило да доведе оца Арсенија према свом обећању са састанка свештенства у мају прошле године.

Црквене сале су биле премале да приме све заинтересиране који су се на сваком предавању одазвали у стотинама. Засигурно можемо рећи да је ово један од најуспешнијих подухвата нашег свештенства у сарадљи са српском омладинском организацијом у последњих неколико година.

Отац Арсеније је на молбу омладине и у Сиднеју одржао још једно накнадно предавање, односно духовно вече, у понедељак 5. јануара. Тада се такође окупило око тридесетак наших омладинаца који су оцу Арсенију постављали питања на која је он стрпљиво одговорао дуже од два сата.

Сви они који су пропустили ове праве духовне празнике и изобилне трпезе богонадухнутих речи моћи ће да чују снимке предавања и репортажу оца Арсенија о посети Аустралији на таласима Радио Светигоре која се путем интернета слуша широм света.

текст и фото: Радивој Мачковић

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска

Сабрања у Сиднеју
Сабрања у Сиднеју
Сабрања у Сиднеју
Сабрања у Сиднеју
Сабрања у Сиднеју
Сабрања у Сиднеју
Сабрања у Сиднеју
Сабрања у Сиднеју