Сабрања у Великом Трновцу и Сурдулици

Сабрања у Великом Трновцу и Сурдулици
Сабрања у Великом Трновцу и Сурдулици
Сабрања у Великом Трновцу и Сурдулици
Сабрања у Великом Трновцу и Сурдулици

У среду, 3. јуна 2015. године, на празник посвећен Св. Цару Константину и Царици Јелени, Његово Преосвештенство Епископ Пахомије Св. Архијерејску Литургију служио је у храму посвећеном овим светитељима, у Великом Трновцу код Бујановца.

Његовом Преосвештенству саслуживали су свештеници Епархије врањске, а молитвено учешће осим благочестивог народа узели су и припадници 4. бригаде копнене војске Републике Србије, на челу са бригадним генералом Зораном Лубуром.

Некадашње централно место саборовања српског народа у овом покрајинском делу Републике Србије, храм Св. Цара Константина и Царице Јелене, сада је пуст. Само о храмовној Слави, када се служи Света Литургија, стари храм, из доба Немањића - како предање каже, оживи и испуни се народом. Верници долазе из Бујановца и околних места, пошто у овом некада српском селу данас нема више нити једне српске душе. Последњи Срби из села отишли су давне 1972. године.

Након Литије, Епископ Пахомије пререзао је славски колач. Овогодишњи кумови храмовне Славе припремили су послужење, којим се и окончало молитвено сабрање верника у овом, опустелом од верника, храму.

Други дан празника Силаска Светог Духа на апостоле, Духовски понедељак, слава је Саборног храма Свете Тројице у Врању и градска Слава.

У Саборном храму, на дан празника, Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије, уз саслужење свештенства и монаштва Епархије врањске. Молитвено учешће у Богослужењу узели су челници града, представници просвете, полиције и војске Републике Србије и благочестиви народ.

Након Св. Литургије уследила је Литија централним улицама града и потом резање славског колача.

У организацији града Врања и Црквене општине Врање у порти храма припремљено је послужење и пригодан програм духовних песама, у извођењу хора врањских гимназијалаца.

Уочи празника Духови Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије служио је празнично бденије у храму Свете Тројице у Врању, а на дан празника, 31. маја 2015. године, Свету Архијерејску Литургију у селу Сувојница, општина Сурдулица.

Његово Преосвештенство Св. Литургију у Сувојници служио је на темељима старог храма, посвећеног Светој Тројици. Због веома лошег стања, према мишљењу грађевинске инспекције, стара црква, освећена 1898. године од стране Епископа нишког Никанора Ружичића, разграђена је, а на њеним темељима подиже се нова.

Епископ Пахомије положио је повељу и камен темељац за изградњу нове цркве. Овој свечаности, као и Богослужењу, присуствовао је велики број мештана, од којих су се многи и причестили.

Молитвено и свечано сабрање завршено је трпезом љубави.

Извор: Епархија врањска