Сaбрање католика у Регенсбургу

Опсежни програм овогодишњег „Сабрања католика 2014“ („Katholikentag 2014“), који се у годишњој смени са Сабрањем евангелистичких хришћана (протестаната)  одржава сваке друге године, садржи поносних 2.074 манифестација.

Мото овогодишњег Сабрања (конгреса) је „Са Христом мостове зидати“ ("Mit Christus Brücken bauen"). Програму ће печат давати, више но икад, двојица папа. Многе тачке програма имају у жижи умировљеног папу Бенедикта XVI, који је био професор теологије на Универзитету у Регенбургу,  где је и конципирао свој богословски опус.

И његов наследник на столици св. Петра у Риму, папа Фрања стајаће у другој жижи овогодишњег програма, који је, сходно новим импулсима овога папе, насловљен „Сиромашна Црква за сиромашне“.

Регенсбург (лат. Castra Regina,  тј. легионарски логор) је средњовековни град уских улица и прегледних тргова. У овом шармантном градићу на северној обали Дунава у источној Баварској још давних 1849. и 1904. одржаван је „Katholikentag“.

Сходно изразитој жељи регенсбуршког бискупа Рудолфа Фодерхолцера, овогодишњи програм има и локални колорит и нагласке. Тако ће за време једног „Сабрања католика“ бити организован поклонички марш ка Нојкирхену на баварско-чешкој граници, и тиме ће се евоцирати пад гвоздене завесе пре 25 година. Овај гест би требало да сведочи о приближењу/измирењу Немаца са Чесима.

Кардинал Маркс, нови предстојатељ Бискупске конференције Немачке биће главни целебрант у Регенсбургу и узеће учешћа у дебати по социјално-моралним питањима са Сигмаром Габријелом, шефом Социјалдемократске партије Немачке, с нагласком на раскораку између плата немачких менаџера и радника с најнижим примањима. Председник „Централног комитета немачких католика“ Алојз Глик дискутоваће са Председником Немачке г. Јоахимом Гауком о томе колико религија може да поднесе једно секуларно друштво. Немачка канцеларка Ангела Меркел говориће на тему „Има ли у свету још места за Европу?“

На једном другом подијуму копља ће укрстити иницијатива под насловом „Ми смо црква“ са конзервативном групацијом званом „Форум немачких католика“, која се сматра опозицијом и противпрограмом „Централном комитету немачких католика“. Тема „Екологија човека“ проистиче из беседе Бенедикта XVI својевремено одржане у Бундестагу, немачком парламенту у Берлину. Најпроминентнији дискутант биће католички философ Роберт Шпеман.

У културном програму наступиће реномирани немачки писци, међу којима и вишеструко награђивана Сибила Левичаров и Петра Морсберг. Организатори веле да ће укупни трошкови за овај Католикентаг 2014 изнети 8,6 милиона евра. Очекује се око 30.000 учесника, међу којима и представник Српске Цркве.

протођакон Зоран Андрић