Сабрање на Теодорову суботу у манастиру Крки

Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије служио је на празник Светог Теодора Тирона свету архијерејску Литургију у манастиру Крки.

Овом приликом свештенство Епархије далматинске постало је богатије за још једног новог члана када је у чин ђакона рукоположен Милан Радусин. Након свете Литургије, епископ Фотије је говорио о важности данашњег празника истичући да бисмо сви требали да се угледамо на Светог Теодора Тирона, његову спремност да страда за веру Христову и његово исповедање православне светоотачке вере коју су нам оставили Свети апостоли.

Овај велики угодник Божји чувао је Цркву Христову од идолпоклонсва и страдао да би спасао чистоту вере, због чега је уврштен у ред Светих великомученика. У његово време безбожни цареви наредили су да се сва храна која је продавана на пијаци попрска крвљу животиња жртвованих идолима, а Свети Теодор Тирон се јавио градском епископу Евдоксију рекавши му да хришћанима поручи да не једу ту храну, већ да се окрену посту хранећи се куваном пшеницом и на тај начин се сачувају од покушаја наметања идолпоклонства.

Поред овог значајног празника данас смо имали и посебну духовну радост, јер смо присуствовали још једном рукоположењу у Епархији далматинској. Нови ђакон већ је дуго времена активан члан Епархије далматинске и са својим пријатељима осликао је многе наше цркве, рекао је епископ Фотије. Он је пожелео ђакону Милану да се угледа на архиђакона Стефана који служи за пример свим ђаконима, а који је био велики проповедник јеванђеља и мученик за веру Христову. Он се одликовао неизмерном скромношћу и смирењем што је и показао на самом свом пострадању, па оне који су га каменовали није проклињао, већ је молио Господа да им опрости, јер не знају шта чине. Зато нас он и данас учи да тај принцип љубави увек имамо пред собом, те да се отклонимо од Старозаветних закона „око за око, зуб за зуб“, а приближимо јеванђељској љубави, да никада злом не узвраћамо зло, јер га на тај начин ширимо, него да се против њега увек боримо добрим, те да се тако непрестано држимо закона љубави Христове.

Извор: Епархија далматинска

Сабрање на Теодорову суботу у манастиру Крки
Сабрање на Теодорову суботу у манастиру Крки
Сабрање на Теодорову суботу у манастиру Крки
Сабрање на Теодорову суботу у манастиру Крки