Сабрање око колијевке Богомладенца Исуса Христа

Сабрање око колијевке Богомладенца Исуса Христа
Сабрање око колијевке Богомладенца Исуса Христа
Сабрање око колијевке Богомладенца Исуса Христа
Сабрање око колијевке Богомладенца Исуса Христа

Централно налагање Бадњака у Епархији будимљанско-никшићкој обављено је код манастира Ђурђеви Ступови. Бадњаке је са свештенством, у присуству великог броја вјерника наложио Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије.

Епископ Јоаникије је претходно током дана Бадњаке благословио и наложио пред црквом Рождества Христовог у Мојковцу, као и пред Саборним храмом Светих апостола Петра и Павла у Бијелом Пољу.

Централно налагање Бадњака пред манастиром Ђурђеви Ступови почело је у 20 часова.

Бадње вече и најрадоснији хришћански празник међу свим празницима, Рођење Господа Исуса Христа, пригодном бесједом честитао је Преосвећени владика Јоаникије:

„Мир Божји Христос се роди! Пјевамо драга, браћо и сестре, у славу рођења Христовог и налажемо ове свештене бадњаке пред нашом Саборном светињом Ђурђевим Ступовима. Сабрали смо се око колијевке Богомладенца Христа и око овог благословеног огња, који је слика наше свете вјере. Огањ, свјетлост и топлина ове ватре указује на топлину, на свјетлост, на снагу и животворност наше свете вјере. То је она сила Духа Светог коју је Господ Богомладенац Христос донио у овај свијет, топлина свете вјере православне која загријава наша срца, која нас доводи у близину Божју, која нас са Богом сједињује, која нас једне другима враћа, приближава, мири и доводи у заједницу љубави и новог живота“.

"Богомладенац Христос обнови људску природу и људску заједницу, сједини небо и земљу, зато, вечерас, пјевамо заједно са анђелима небеским, који су се јавили изнад пећине витлејемске, појући, заједно са пастирима, приликом рођења Христовог пјесму: „Слава на висини Богу и на земљи мир, међу људима добра воља“. И ми вечерас у тој радости и са том пјесмом на уснама дочекујемо нарадоснији хришћански празник саборно, свечано, сви заједно, једномислено, једнодушно, прослављајући рођење Христово и радујући се заједници у Христу Исусу Господу нашем, радујући се једни другима“, рекао је Епископ будимљанско-никшићки, додајући да је Господ улио нови живот у наша срца, препородио наше мисли и намјере.

Владика је позвао вјерни народ да се, по старом обичају, вечерас мирбожају,да се у Христовој љубави,једни са другима, загрле, да заједно пјевају Богомладенцу Христу, да Га прославе.

"Да се зацари међусобна љубав у нашим срцима, да радост и духовна топлина уђе у наше домове, наше породице.Нека дјеца, нова покољења одрастају у благодати и милости Богомладенца Христа. Нека им Он буде надахнитељ, путовођа и заштитник, јер је Он пут, истина и живот свима нама“, поручио је Његово Преосвештенство, честитајући празник сабраним вјерницима са којима је, свечаности налагања Бадњака, присуствовао и предсједник општине Беране г.-дин Драгослав Шћекић.

"Драга браћо и сестре, вечерас прослављамо овдје заједно сви. Драго нам је што је овдје руководство општине Беране са предсједником општине г.дин-ом Драгославом Шћекићем, што су овдје предсједници и чланови Црквених одбора из Берана, Андријевице, Плава и Гусиња. Веома нам је драго што нам Бог даде да се обнове наше светиње, али, још је љепше кад се обнавља вјера и заједништво, кад се наш народ обнавља духовно. У тој духовној обнови, у тој радости смо се вечерас овдје сабрали“.

"То је она радост и она новина коју је овом свијету, који у злу лежи, донио Богомладенац Христос. Ова древна светиња, Ђурђеви Ступови по свему личи и по свему је подобна витлејемској пећини, а град Беране вечерас, са овим слављем, уподобљава се граду рођења Христовог, Давидовом граду, вјечном Витлејему. Нека свима буде срећан Божић! Ова Божићна радост нека вас грије кроз све дане живота вашег. Са радошћу, са најљепшим осећањима и жељама честитамо вам овај свијетли празник. Мир Божји Христос се роди! Ваистину се роди!“, казао је Преосвећени Епископ Г. Јоаникије.

Поводом најрадоснијег хришћанског празника одржан је пригодан културно-уметнички програм. Свенародно славље завршено је величанственим ватрометом.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка