Сабрање свештенства Епархије бихаћко-петровачке

Његово Преосвештенство Eпископ бихаћко-петровачки г. Атанасије служио је 18. марта 2017. године свету архијерејску Литургију у храму Преподобне мајке Параскеве - Свете Петке у Подбрду.

Прије свете Литургије свештеномонаси, свештеници, монаси, вјероучитељи, ипођакони и чтечеви Епархије бихаћко-петровачке приступили су светој тајни исповијести, а у току Литургије и светој тајни причешћа. На крају евхаристијског сабрања, епископ Атанасије је у надахнутој бесједи говорио о значају исповијести као својеврсне духовне смотре на коју смо сви позвани:

-Свештенству су духовна смотра и бдење над собом, самоиспитивање, сузе покајања и кроз све то успињање из врлине у врлину, свакодневни садржај живота. Данас, на овај дан који је посебно одабран, потребно је да мотримо над собом са посебном концентрацијом и више него ли у друге дане. Наша је жеља прије свега да поправимо свој однос са Богом, то нам је највећи задатак, то је смисао живота. Данас смо са већом свијешћу стали пред Господа у светој тајни исповијести и спознали своје слабости, изнијели их пред Господа и затражили опроштај. У исповијести душа бива растерећена, лакше дише и прилази Богу. Кроз исповијест ми поправљамо међусобне односе са нашим ближњима. Ко се отуђи од Бога, нарушио је све односе и према Богу и према свијету и према самом себи, а кроз покајање и праштање поправљамо те односе. Сваком човјеку, сваком бићу, свакој твари је дат задатак да испуњава Христово дјело, сходно дару и могућностима које су му дате. Свештеници су ту привилеговани, јер имају велики дар, али имају и велику одговорносту у продужавању дјела Христовог. Кроз своју службу дужни смо да радимо на спасењу и васкрсењу овога свијета. Ово мјесто Подбрдо, у којем смо се сабрали, са посебном пажњом је изабрано. Сам његов назив – Подбрдо, много говори. Свако мјесто нам је подбрдо, јер изнад сваког подбрда је ново брдо, на које треба да се пењемо и боримо се за њега. То пењање из подбрда на Брдо, говори о унутрашњем подвигу, успињању и узрастању, све више и више, из врлине у врлину, из славе у славу, из иконе Царства, до Пуноће Царства. То вам желим, да се пењете и да тако узрастате све до пуноће врлине, до Пуноће Царства.

Свештеничко сабрање настављено је братским састанком у Парохијском дому у Подбрду, гдје су, по благослову епископа Атанасија, одржана два кратка предавања. Прво предавање одржао је игуман манастира Глоговца Тефило (Ђуричић) на тему „Монаштво у данашњем свијету“, а друго предавање одржао је јереј Владимир Максимовић,, парох кључки на тему „Положај пароха - свештеника у данашњем свету“. Излагања уводничара оба предавања иницирала су веома плодну и конструктивну дискусију на поменуте теме у којима су учешће узели свештеномонаси и свештеници Епархије бихаћко-петровачке.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка