Сабрање свештенства Митрополије аустралијско-новозеландске

Сабрање свештенства Митрополије аустралијско-новозеландске
Сабрање свештенства Митрополије аустралијско-новозеландске
Сабрање свештенства Митрополије аустралијско-новозеландске
Сабрање свештенства Митрополије аустралијско-новозеландске

Српско православно свештенство Митрополије аустралијско-новозеландске, на челу са својим архипастиром, Преосвећеним Епископом г. Силуаном, одржало је редован годишњи састанак од 14. до 17. марта 2017. године у манастиру Светог Саве у Илајну, Викторија.

Састанак је протекао у братској љубави, због чега смо захвални најпре Господу, Дародавцу свих добара, затим Светом Сави, Оцу рода нашег, као и Преподобном старцу Никанору, помиритељу и ујединитељу нашем. Такође, велику захвалност осећамо и према братству мананастира Светог Саве, на челу са епископом Силуаном и игуманом Теодором. Овај манастир је од свог оснивања био молитвени центар који је зрачио духовном топлином, привлачећи верне Србе Аустралије и посетиоце из целог света. Због тога се залажемо и подржавамо духовну и материјалну обнову наших манастира: Светог Саве у Илајну и Новог Каленића у Холу, као и метоха и свих српских православних храмова у Аустралији и Новом Зеланду.

Тема овог састанка је била Пастирски рад у савременим условима. Током рада размотрена су многа важна питања у вези духовног и црквеног живота наше Митрополије у Аустралији и Новом Зеланду. Општи је закључак да време доноси све више искушења са којима ће и свештенство и верни морати да се суочавају и да дају праве, хришћанске одговоре, на питања која модерни живот ставља пред нас. Времена су зла, а духовну снагу и здравље можемо да црпимо једино из наше вере православне и свих вредности које она у себи чува. Због тога смо пуни оптимизма јер знамо да је Господ са нама „у све дане до свршетка века".

Жалости нас чињеница што још увек постоје, малобројне, али веома болне поделе међу нама, које нису потребне никоме осим нашим духовним и другим непријатељима. Свака подела је знак духовног и сваког другог слабљења. Потребно је да се сви усрдније молимо Богу и трудимо на превазилажењу подела, да будемо спремни да праштамо и као браћа по вери и крви искрено пружимо руку једни другима, као што и наш Свети и Преподобни старац Никанор сведочи: „Сви смо браћа у Христу, и тако треба да се понашамо! Један је Бог, једна Србија, један пут светосавски, једна вера и Црква – Православна. То је најважније, а све друго је споредно!"

Свештено братство у једномислију и одлучно, поучено искуством живота Цркве у Аустралији и Новом Зеланду, стоји на становишту да нисмо у могућности да будемо пуноправни део организација чији рад стоји у супротности са свим оним што верном народу проповедамо, па стога ни Националног савета цркава у Аустралији. Наше свештенство није спремно да буде само неми сведок и пасивни посматрач у раду поменутих тела које често својим одлукама стоје у директној супротности са учењем наше Православне Цркве.

Стојимо чврсто, сведочимо и проповедамо наше хришћанске вредности, као што су: вера, Црква и породица, и све остале хришћанске врлине које су нам наши Свети преци предали, и наши национални јунаци у тешким временима својим животима одбранили. Због тога апелујемо на родитеље да уче и васпитавају своју децу хришћанским вредностима и да у срцима њиховим развијају љубав према Богу и врлини. Морамо бити свесни да друштвени и школски систем врло често стоји у директној супротности са учењем Јеванђеља и Цркве Христове. Посебно се обраћамо православним мајкама да не препуштају своју децу погубним утицајима које често стварају замке виртуелног света кроз лажну слику стварности, те их на тај начин одвајају од истинског пута спасења. Деца су будућност наше Цркве, нашег народа, а родитељски дом и кућно васпитање у границама православне вере, и унутар Светосавске Цркве, су једина гаранција здравог одрастања и формирања православног хришћанина.

Молећи се Господу да нам свима подари смирење, праштање, слогу, љубав и мир; да нам помогне да остатак поста успешно завршимо и да се достојно припремимо за славно Васкрсење Господа нашег Исуса Христа.

Ваши молитвеници пред Господом,

Епископ аустралијско-новозеландски Силуан
са свим свештеницима и свештеномонасима Митрополије аустралијско-новозеландске


У манастиру Светог Саве, Илајн,
на дан Светих мученика Евтропија, Клеоника и Василиска
16/3. март 2017. године

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска