Сабрање свештенства и монаштва Епархије милешевске

Сабрање свештенства и монаштва Епархије милешевске
Сабрање свештенства и монаштва Епархије милешевске
Сабрање свештенства и монаштва Епархије милешевске
Сабрање свештенства и монаштва Епархије милешевске

На празник Преноса моштију Светог Никифора Цариградског, у четвртак 26. марта 2015. године, одржано је редовно годишње сабрање свештенства и монаштва Епархије милешевске.

Сабрање је почело Пређеосвећеном Литургијом коју је служио Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки и администратор Епархије милешевске г. Јоаникије са свештенством ове Епархије.

Обраћајући се свештенослужитељима и сабраном вјерном народу Владика је у литургијској бесједи говорио о светој тајни исповјести и покајању, подсјетивши да је Свети Јован Крститељ ријечима "Покајте се јер се приближи Царство небеско“ почео своју проповјед. Истим ријечима Своју благу вијест овдје на земљи почео је и Спаситељ наш Господ Исус Христос.

"Да ли смо ми, драга браћо и сестре, схватили правилно ове ријечи и ако смо нешто схватили да се запитамо онда да ли смо их свели само на површину, а лишили се њихове дубине. Ако смо нешто схватили онда се, углавном, држимо површине, па је занемарена Света Тајна исповјести, занемарено је покајање као савршени лијек, средство и могућност да се вратимо на прави пут Божји“.

"Примјер правог покајања је Свети Јован Крститељ. Он, чист као сунце, засијао је као звијезда и међу нама људима био као анђео у тијелу; небески човјек и земаљски анђео. Он нам је открио тајну покајања зато што је ушао у дубину те тајне, био је, прије свега, човјек покајања, а покајање је пут спасења, пут просвећења, освећења и просвјетљења, па је тако засијао својим врлинама. Још је говорио „Родите родове достојне покајања“, рекао је Његово Преосвештенство.
И Света Марија Египћанка је не само добар примјер покајања, него је она својим животом, од кад се покајала, открила смисао ријечи Светог Јована Крститеља "родити родове достојне покајања“.

"Била је огрезла у гријесима и лошим навикама, помрачењима и страстима, стекла оне навике какве човјека често тиранишу до те мјере да од њих не може да одустане, али, њој је дао Бог снагу, имала је нешто сачувано, још увијек, у својој души. Нека чврстина њеног карактера се одједном пројавила, иако се била навикла на гријехе и помрачења страсти, којима је служила дуги низ година. Она је смогла снаге да то више не чини, не само да то више не чини него и да угађа Господу“.

"И у нашем народу имамо једног свјетилника вјере православне, апостола Христовог који је, такође, примјер покајања, највећи у роду српском Свети Сава, опет чист као сунце, небески човјек и земаљски анђео. Кренуо да служи Христу од најранијих дана, из богочежње и љубави према Христу Господу, према подвигу и угађању Господу отишао на Свету Гору као дјечак. На њему се не нађе никаквог гријеха, али он је сазнао гријех, шта значи гријех, јер је кроз подвиг и молитву, кроз просвећење, кроз залажење у дубине своје душе, дошао до сазнања шта значи наслљеђе гријеха, Адамово насљеђе гријеха“, казао је Епископ будимљанско-никшићки и администратор Епархије милешевске Г. Јоаникије.

Свети Отац наш Сава повлачио се у Карејску и Студеничку испосницу да се каје, да роди родове достојне покајања. Подвизавао се до те мјере да је своје здравље био нарушио, он који гријеха не учиње, али има наслеђе гријеха, нагласио је Преосвећени Владика, а затим додао:

"А шта ћемо ми који гријехе чинимо свакодневно. Често се понашамо као да нама покајање не треба, као да смо, носећи ове свештене одежде, од свега ослобођени. Али, неће бити да је тако. Ако човјек гријеши, носећи ове свештене одежде, много је већи гријех. Мада је гријех гријех било ко да га чини, али они који су позвани да буду свјетлост свијету, а примјер су сасвим супротан томе, онда то, заиста, неће бити добро“.

"Драга у Христу сабраћо, драги проповједници Јеванђеља Христовог, сабрали смо се данас у овој светињи око гроба Светог Саве. Милује нас његова света десница, стога да не будемо само формално свједоци Јеванђеља Христовог него да се потрудимо да то будемо на дјелу и својим примјером. Да будемо добар примјер покајања, а то значи да идемо путем Божјим на који смо сви призвани. Да будемо свјетлост овом свијету, јер и проповједамо Јеванђеље Божје које је свјетлост овом свијету, али треба и својим примјером колико је то нама могуће“.

"Онај ко, заиста, иде путем Божјим њему је сво Небо на помоћи, анђели, арханђели, светитељи, понајвише Пресвета Богородица, а Господ Исус Христос крмани његовим животом. То показују примјери свих светих. И нама, који нијесмо достојни да се назовемо дјецом Светог Саве у правом смислу ријечи, јер смо много одступили од његовог пута, отворена је могућност да идемо Божјим путем, како год, али, опет, нас милост Божја кријепи, Свети Сава руководи и Господ води брод своје Цркве“, закључио је на крају бесједе владика Јоаникије, који је, овом приликом, захвалио протојереју-ставрофору Милутину Андрићу и архимандриту Јовану који су вршили исповјест свештенства и монаштва Епархије милешевске.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка